Hälsa

Nu ska även pojkar få kontroversiellt HPV-vaccin

Sedan 2010 har svenska flickor vaccinerats mot HPV under förespeglingen att minska antalet cancerfall i landet. Då bedömdes det att pojkar inte behöver det omdiskuterade vaccinet, men nu har man från regeringens sida gjort en tvärvändning.

Vaccinationsprogrammet, där nu även pojkar från och med nästa år ska inkluderas om förslaget går igenom, beräknas kosta 56 miljoner under 2020. För den summan bedömer man att upp till 130 cancerfall ska förhindras årligen.
Att även pojkar nu ska vaccineras beror enligt socialminister Lena Hallengren (S) bland annat på att regeringen vill ge pojkar ett förebyggande skydd för eventuella homosexuella kontakter och tillägger att man från regeringens håll även har räknat på kostnaderna när man har tagit beslutet.

Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller mun-cancer. Vi har också kostnadsberäknat, vilket gör att nu inför vi också vaccination för pojkar, säger hon till Ekot.

Vaccinet är långt ifrån okontroversiellt. Danska TV2 visade för fyra år sedan en dokumentär där hundratals friska flickor fick allvarliga symptom efter att de vaccinerats och tvingats kämpa mot danska myndigheter i hopp om att få upprättelse. Danska myndigheter har sedermera erkänt att vaccinet inte är säkert.

Det handlar bland annat om unga flickor som innan vaccinationen var aktiva och högfungerande, men som efteråt haft stora svårigheter att klara de enklaste vardagssysslor och fått lägga ner lovande idrottskarriärer på grund av allvarliga biverkningar.

Viruset som egentligen heter Humant papillomvirus är mycket vanligt förekommande och finns i hundratals olika varianter. Några av dessa kan leda till cellförändringar som i sin tur kan ge cancer, exempelvis i livmoderhalsen, andra kan ge kondylom. HPV läker dock oftast av sig självt.

Vaccinet sägs skydda mot två av de vanligaste HPV-typer som kan ge cancer.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!