MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 februari 2024

onsdag 21 februari 2024

Mobilmaster togs ur bruk – operatörer gick till domstol

I staden Yaremche, Ukraina, togs i september beslutet att staden skulle säga upp avtalen med mobiloperatörerna. Detta eftersom att flera invånare i staden klagat på att allt fler drabbas av cancer och att det skulle bero på mobilmasternas strålning. Men nu har beslutet skjutits upp i ett halvår.

publicerad 7 november 2013

Stadsfullmäktige i Yaremche, främst känd som en vinterturistort, valde under ett extrainsatt möte den 4 november att återuppta avtalen med de inhemska mobiloperatörerna MTS och Kyivstar för det kommande halvåret.

Hotade med stämningar
Mobiloperatörerna hade tidigare överklagat att Yaremche hävde avtalen gällande mobilmasterna. Man hotade även att stämma staden om inte masterna startades upp.

– Vi har överklagat stadsfullmäktiges beslutet i kommunfullmäktige till domstolen, eftersom vi anser att det är orimligt, sade Michael Shuranov, kommunikationsdirektör på Kyivstar, till den ukrainska nättidningen Vikna.

Det tidigare beslutet som togs i september om att häva avtalen med mobiloperatörerna röstades enhälligt igenom av stadsfullmäktiges 26 beslutsfattare och suppleanter.

Invånare var oroliga
Beslutet att först ta mobilmasterna ur bruk motiverades av Yaremches stadsfullmäktige med att masterna satt ovanpå ett sjukhus, och att den strålning som masterna avger kan vara hälsofarlig. Flera invånare hade också hört av sig till stadsfullmäktige och klagat på att de ökande antalet människor som drabbas av cancer kunde bero på masterna.

Yaremche är inte den första ukrainska staden som, åtminstone tillfälligt, stängt ner mobilmaster på grund av strålningsrisken. I staden Bilhorod-Dnistrovskyi togs mobilmasterna 2009 ur bruk i några timmar, innan trycket på stadens politiker blev för stort.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend