Mässlingsvaccinet orsakade 15 barns död

publicerad 6 juni 2017
Vaccination mot mässling i Etiopien

15 barn i Sydsudan avled och många insjuknade efter att ha vaccinerats mot mässling. Orsaken ska vara att vaccinet hade förvarats i för hög temperatur, enligt Unicef och WHO.

Det är FN-organen Unicef och Världshälsoorganisationen, WHO, som genomfört en gemensam granskning av vaccinationsprogrammet i Nachodokopele i Sydsudan.

Under granskningen fann man att mässlingsvaccinationerna hade lett till 15 barns död och ytterligare 32 av 300 vaccinerade hade insjuknat i mässling.


Annonser:


Orsaken till att barnen dog av vaccinet ska enligt Unicef och WHO bero på att sjukvårdarna inte följde säkerhetsföreskrifterna. Bland annat hade en enskild spruta använts i fyra dagar istället för att bytas ut efter varje vaccination vilket ledde till att viruset i vaccinet kunde smitta barnen. Mässlingsvaccinet ska också ha förvarats i ett rum utan att kunna kylas.

Alla 15 barn som avled var under fem år gamla, rapporterar NPR.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.