GMO-myggor ska användas mot zikaviruset

publicerad 2 juni 2016
Zikaviruset kan påverka huvudformen på nyfödda bäbisar

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Genetiskt modifierade myggor kan komma att användas för att bekämpa zikaviruset, men experter är skeptiska till metoden.

Zikaviruset har brett ut sig och spridit sig till lejonparten av alla länder i Syd- och Centralamerika. Bara i Brasiliens största stad Rio de Janeiro har 26 000 misstänkta zikavirusfall upptäckts. Detta har fått en rad läkare och forskare att kräva att sommarens OS i Rio de Janeiro ska flyttas.

Nu ska den brasilianska staden Piracicaba, i delstaten São Paulo, testa att använda genetiskt modifierade myggor för att bekämpa viruset, som sprids genom aedesmyggan.

Det är det brittiska företaget Oxitec som tagit fram de så kallade GMO-myggorna.

– Detta kommer hjälpa till att skydda minst 65 000 personer i Piracicaba, säger Glen Slade, chef för Oxikom Brasil, till Globo.com.

Men experter är oroliga för GMO-myggornas påverkan på ekosystemet. Dessutom saknas det studier kring området.

– Myggor är föda för många djur. Vi skulle vilja studier av när fåglar, fladdermöss och groddjur äter dessa genetiskt modifierade djur. De för in genetiska organismer som aldrig har funnits i ekosystemet tidigare, säger Jaydee Hanson, analytiker vid miljöorganisationen Center for Food Safety, till Bloomberg.

Zikavirusets utbredning har tidigare klassats som internationellt nödläge av Världshälsoorganisationen, WHO.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!