WHO ignorerar läkares vädjan om att stoppa sommar-OS

publicerad 29 maj 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Zikaviruset kan utgöra ett hot mot allmänhälsan i samband med sommar-OS i Rio de Jainero. Det menar 177 läkare som vill flytta sommar-OS, men Världshälsoorganisationen, WHO, ignorerar läkarnas uppmaningar.

I ett öppet brev som skrivits under av 177 läkare menar man att Zikaviruset, som spridits sig över merparten av Syd- och Centralamerika, inte är kontrollerbart och att sommar-OS:et måste flyttas eller skjutas upp. Hittills har 26 000 misstänkta Zikafall upptäckts i Rio de Janeiro.

“Det innebär en onödig risk när 500 000 utländska turister från olika länder besöker spelen och kan smittas och återvända hem till platser där det riskerar att bli en epidemi”, skriver man i brevet.

Brevet har skickats till Världshälsoorganisationen, WHO, och den Internationella olympiska kommittén, IOK. Men WHO säger att man inte har några planer på att stoppa sommarens OS. Carin Muhr, docent vid Uppsala universitet och en av experterna som skrivit under brevet, tror att det kan finnas politiska krafter bakom WHO:s beslut.

 Det är ett stort ingrepp att flytta ett så gigantiskt engagemang. Och det ligger väldigt stora ekonomiska och politiska krafter bakom WHO:s motvilja. Jag tycker det är väldigt tragiskt att WHO inte vill diskutera frågan med oss, säger hon till nyhetsbyrån TT.

WHO menar att de turister som reser till Rio de Janeiro borde vidta försiktighet, bland annat avråds gravida kvinnor att resa till staden, men att det inte är tillräckliga skäl för att ställa in hela spelen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!