Sport

WHO ignorerar läkares vädjan om att stoppa sommar-OS

Zikaviruset kan utgöra ett hot mot allmänhälsan i samband med sommar-OS i Rio de Jainero. Det menar 177 läkare som vill flytta sommar-OS, men Världshälsoorganisationen, WHO, ignorerar läkarnas uppmaningar.

I ett öppet brev som skrivits under av 177 läkare menar man att Zikaviruset, som spridits sig över merparten av Syd- och Centralamerika, inte är kontrollerbart och att sommar-OS:et måste flyttas eller skjutas upp. Hittills har 26 000 misstänkta Zikafall upptäckts i Rio de Janeiro.
“Det innebär en onödig risk när 500 000 utländska turister från olika länder besöker spelen och kan smittas och återvända hem till platser där det riskerar att bli en epidemi”, skriver man i brevet.

Brevet har skickats till Världshälsoorganisationen, WHO, och den Internationella olympiska kommittén, IOK. Men WHO säger att man inte har några planer på att stoppa sommarens OS. Carin Muhr, docent vid Uppsala universitet och en av experterna som skrivit under brevet, tror att det kan finnas politiska krafter bakom WHO:s beslut.

 Det är ett stort ingrepp att flytta ett så gigantiskt engagemang. Och det ligger väldigt stora ekonomiska och politiska krafter bakom WHO:s motvilja. Jag tycker det är väldigt tragiskt att WHO inte vill diskutera frågan med oss, säger hon till nyhetsbyrån TT.

WHO menar att de turister som reser till Rio de Janeiro borde vidta försiktighet, bland annat avråds gravida kvinnor att resa till staden, men att det inte är tillräckliga skäl för att ställa in hela spelen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!