Försvunna virussekvenser funna av forskare

Coronavirusets spridning

publicerad 1 juli 2021
- av Sofie Persson
sekvenser

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Förra året försvann över 200 genetiska sekvenser från coronavirus spårlöst. Nu meddelar en forskare att han funnit några av dem och misstänker att de tagits bort för att ”dölja deras existens”.

För ungefär ett år sedan försvann genetiska sekvenser från över 200 virusprover i kinesiska Wuhan. Proverna var från tidiga fall av covid-19 och de försvann från en vetenskaplig databas på nätet. Nu har en forskare hittat 13 av dessa virussekvenser. Det rapporterar New York Times.

Det skall ha handlat om sammanlagt 241 sekvenser från coronaviruset som spårlöst fallit bort.

Forskaren Jesse Bloom från Howard Hughes Medical Institute i Seattle USA, meddelar att han nu funnit dessa sekvenser. Han lade märke till sekvenserna efter att ha läst ett kalkylblad från en studie som publicerades i maj 2020 där alla dessa virussekvenser nämns. Där stod att de fanns uppladdade i ett speciellt arkiv, men när han sökte kunde han inte finna dem. Däremot fann han att de blivit upphämtade av Aisu Fu and Renmin Hospital of Wuhan University.

Han hittade heller inga rimliga skäl till varför de blivit borttagna till att börja med.

Det finns ingen acceptabel vetenskaplig anledning till borttagandet”, har Bloom skrivit i sin rapport.

Forskaren menar dock att detta styrker bevisen för att olika coronavirus har cirkulerat i Wuhan innan den så kallade pandemin bröt ut. Däremot ger fyndet inga bevis för om det läckt från ett labb eller inte, men han menar att det hela är mycket suspekt.

Det verkar troligt att sekvenserna tagits bort för att dölja deras existens”, skriver han i rapporten.

Hans rapport har ännu inte granskats av andra forskare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!