Majoritet av britterna tror att viruset spreds från laboratorium

Coronavirusets spridning

publicerad 18 juni 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny undersökning visar att en majoritet av britterna tror att coronaviruset inte alls spreds på naturlig väg utan att det kommer från laboratoriet i Wuhan.

I en undersökning med över 2000 svarande uppger 54 procent att de tror att coronaviruset läckte från labbet. Endast 25 procent tror att detta inte var fallet. Ytterligare 21 procent är osäkra och svarar att de inte vet varifrån viruset kom.

Noterbart är att britterna alltså har en helt annan syn i frågan än premiärminister Boris Johnson och utrikesministern Dominic Raab, som båda sagt att de betvivlar teorin om att viruset skulle ha läckt från ett laboratorium.

I USA är opinionen ungefär densamma. 58 procent tror att viruset på grund av mänsklig inblandning har läckt ut från ett labb. Närmare 25 procent är också övertygade om att viruset medvetet skapats av någon och att det heller inte var någon olycka eller något misstag som gjorde att det sedan spreds.

Under större delen av den så kallade coronapandemin har framförallt vänsterliberala medier och Joe Bidens administration tillsammans med sociala medieföretag hånat och kritiserat labb-hypotesen och avfärdat denna som en befängd konspirationsteori. Användare som lyft fram teorin har också stängts av eller censurerats på bred front på de stora sociala medieplattformarna Facebook, Youtube och Twitter.

Den tidigare brittiske underrättelsechefen Sir Richard Dearlove har i ett uttalande menat på att det nu förmodligen är för sent att få reda på hur viruset egentligen började spridas och hur det skapades – eftersom den kinesiska regimen förmodas ha förstört eller gömt undan alla bevis vid det här laget. Han menar vidare att Väst visar på en extrem naivitet i sitt förhållningssätt till Kinas kommunistregim och att det är hög tid att inse att landet är en totalitär diktatur.

– I slutändan kommer det hela handla om vetenskapliga bevis eftersom datan inte längre är tillgänglig, såvida inte någon modig kinesisk individ – kanske en forskare, träder fram, säger Dearlove.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!