MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 29 maj 2025

torsdag 29 maj 2025


Forskare: ”Sätt varningstexter på ultraprocessad mat”

publicerad 6 mars 2024
– av Sofie Persson
Ultraprocessad mat bedöms ha stora negativa hälsoeffekter - såväl fysiskt som fysiskt.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar ökar med 50 procent om man äter mycket ultraprocessad mat, enligt en paraplystudie som gjorts av forskare i USA, Australien och på Irland. Även risken för psykiska störningar kunde öka med cirka 50 procent vid hög konsumtion.

Forskarna anser att man därför bör förse denna typ av livsmedel med varningstexter.

Ultraprocessad mat innebär att man till stor del dels bearbetat den, men också lagt till flera kemiska tillsatser. “Vanlig” processad mat är ofta närmare sin ursprungliga form och innehåller färre tillsatser, medan ultraprocessad mat har gått igenom fler steg i fabriken och huvudsakligen är av industriellt ursprung, det vill säga onaturlig. Idag klassificerar man livsmedel utifrån hur de bearbetats genom NOVA-systemet, som är skapat av hälsoforskare.

Denna typ av mat innehåller ofta mycket socker, salt och fett, men lite vitaminer och fibrer. I exempelvis USA och Kanada består mer än hälften av maten som konsumeras av ultraprocessad mat.

Största studien någonsin

Nu har forskare från bland annat University of Sydney, Dublin City University och Johns Hopkins University gjort 45 metaanalyser av 14 större studier som publicerats de senaste tre åren om ultraprocessad mat. Paraplystudien omfattar närmare 10 miljoner människor och ska vara den största som hittills gjorts i ämnet.

Studien, som publicerats i BMJ, visar att en hög konsumtion av ultraprocessad mat ökade risken för ångest och vanliga psykiska störningar med 48-53 procent. Även risken för att utveckla diabetes ökade med tolv procent. Samtidigt ökade även risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar med 50 procent.

Andra hälsoproblem som kunde uppstå vid hög konsumtion var sömnbrist, fetma, cancer och astma. Risken att dö oavsett orsak ökade med 21 procent.

Vill se FN-regelverk

Forskarna betonar dock att mer forskning krävs för att fullt förstå riskerna med ultraprocessad mat. Däremot föreslår man att ett antal åtgärder bör genomföras för att minska konsumtionen i världen. Bland annat bör FN engagera sig för att ta fram regler liknande de som finns för tobak.

Vidare pekar man mot att märkning av denna typ av mat bör införas, liknande vad man gjort i Chile där livsmedel har varningstext om de innehåller mycket socker, mycket mättat fett eller mycket kalorier.

Forskarna föreslår också förbud mot försäljning av sådana livsmedel i närheten av skolor och sjukhus.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Allt fler finländare medicinerar mot fetma

publicerad 27 maj 2025
– av Redaktionen
Försäljningen av fetmamedicin har på några få år skjutit i höjden i Finland.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Användningen av fetmamedicin ökade markant i Finland under det gångna året – betydligt fler finländare behandlades för fetma jämfört med 2023. Samtidigt råder det delade meningar om hur effektiv behandlingen är.

Totalt använde 75 000 finländare läkemedel för viktminskning eller behandling av fetma under 2024. Det är en ökning på 20 procent jämfört med 2023, enligt Folkpensionsanstalten (FPA). På fem år har antalet användare ökat mer än elvafaldigt.

Semaglutid, som säljs under exempelvis varumärken som Ozempic och Wegovy, är mest populär. För den typen av läkemedel, som från början är utformat som läkemedel för behandling av typ 2 diabetes, får man ingen läkemedelsersättning om medicinen används mot enbart fetma. Det innebär att finländarna måste stå för notan själva, vilket kan bli över 3000 kronor varje månad.

Det är också oklart hur effektiv denna typ av viktminskningsmedicin egentligen är, men Pia Pajunen, sakkunnigläkare på FPA, menar att det inte är en snabb lösning för att gå ner i vikt.

Om man slutar använda fetmaläkemedlet, börjar vikten ofta stiga snabbt på nytt. Det är viktigt att läkare och användare är medvetna om att forskningen visar att de här läkemedlen i allmänhet ska användas under en lång tid, säger hon i ett pressmeddelande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Bra kondition kan förebygga demens

uppdaterad Igår 7:29 publicerad 27 maj 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer i riskzonen för demens kan minska risken genom att förbättra sin kondition, enligt en studie från Karolinska Institutet. Studien visar att risken kan reduceras med upp till 35 procent.

I studien, publicerad i British Journal of Sports Medicine, använde forskare data från 61 214 demensfria personer, hämtade från databasen UK Biobank. Deltagarna, som var mellan 39 och 70 år gamla, följdes under en period på 12 år.

Vid inskrivningen genomförde deltagarna ett sex minuter långt cykeltest för att mäta konditionen, och neurologiska tester gjordes för att uppskatta deras kognitiva funktion. Forskarna undersökte också genetisk benägenhet för demens.

Under den 12-åriga uppföljningsperioden diagnostiserades totalt 553 personer med demens, vilket motsvarar 0,9 procent.

Resultaten visar att bättre kondition är kopplad till minskad demensrisk och förbättrad kognitiv funktion. Enligt Weili Xu, professor i geriatrisk epidemiologi vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, kan god kondition minska risken för alla former av demens med upp till 35 procent.

Våra fynd tyder på att bibehållen god kondition kan vara en strategi för att förebygga demens, även bland personer med hög genetisk benägenhet, säger hon i ett pressmeddelande.

Forskarna betonar samtidigt att det rör sig om en så kallad observationsstudie, och därför går det inte att fastställa orsak och verkan. Antalet demensfall kan också ha underskattats, tillägger man, eftersom deltagarna i UK Biobank generellt är friskare än den allmänna befolkningen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Quercetin – Naturligt stöd vid säsongsrelaterade besvär

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad 21 maj 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Många upplever att kroppen reagerar starkare under vissa tider på året – särskilt våren och sommaren då pollen, damm och väderomslag påverkar luftvägarna. Trötthet, snuva, svullnad eller irritation är inte ovanligt, och kan påverka både energi och fokus i vardagen.

Quercetin är en växtbaserad flavonoid som traditionellt använts som stöd vid säsongsrelaterade besvär. Swebbtvs tillskott innehåller ren quercetin – ett naturligt alternativ för dig som vill hjälpa kroppen hantera yttre påverkan på ett skonsamt sätt.

Vad Quercetin bidrar till:

  • Stöd vid allergiska reaktioner och korsreaktioner
  • Minskat tryck i bihålor och näsa
  • Slemförtunnande och lindrande effekt vid pollenbesvär

När kroppen behöver förstärkning utifrån

För vissa räcker det inte med att stänga fönstret eller byta kläder efter en promenad. Kroppen behöver stöd inifrån för att hantera en överaktiv reaktion på yttre ämnen. Quercetin är särskilt användbart vid pollenbesvär, men används också av personer som upplever tryck över bihålor, trötthet och återkommande irritation i luftvägarna.

Tips som kan förstärka effekten:

  • Skölj näsan med koksalt morgon och kväll
  • Tvätta håret innan läggdags under pollensäsong
  • Undvik mjölkprodukter under känsliga perioder
  • Lägg till grönt te, ingefära och gurkmeja i kosten

Ett naturligt tillskott som inte tröttar ut

Till skillnad från många receptfria alternativ som orsakar dåsighet, är quercetin inte tröttande. Det fungerar snarare som ett stillsamt stöd som du bygger upp över tid. För bästa effekt kan det tas regelbundet i perioder då kroppen är extra känslig – gärna tillsammans med C-vitamin eller nässla.

Vill du stödja kroppen naturligt under pollensäsongen?
Beställ Quercetin från Swebbtv här

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ultraprocessad mat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom

publicerad 20 maj 2025
– av Sofie Persson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

35 250 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ultraprocessad mat och sockersötade drycker kopplas till en särskilt ökad risk för förtida död i hjärt-kärlsjukdom, enligt en studie från Lunds universitet.

Ultraprocessad mat är livsmedel som har genomgått omfattande bearbetning och innehåller en stor andel tillsatta kemikalier jämfört med ”vanlig” processad mat. Denna typ av mat är ofta billig, marknadsförs intensivt och har blivit en allt större del av kosten i västvärlden de senaste åren.

I studien, som publicerats i Clinical Nutrition, har forskare följt 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien under 23 års tid, med anslag från Hjärt-Lungfonden.

Resultaten visar att ett högt intag av hårt processade livsmedel och sockersötade drycker är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Man ser en förhöjd risk för kvinnor.

Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Ultraprocessad mat skiljer sig markant från vad människor ätit under tusentals år, men de långsiktiga effekterna på hälsan har ännu inte studerats på djupet. Kopplingar mellan denna typ av livsmedel har dock tidigare gjorts till depression och typ 2-diabetes. Samtidigt pekar forskarna mot att det behövs mer studier kring ämnet.

Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi att kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.