Bekämpningsmedel i grönsaker

publicerad 8 januari 2013

Elva procent av de grödor som testats av Israels hälsoministerium innehöll oacceptabelt höga nivåer av bekämpningsmedel, rapporterar Haaretz. Av över 5000 tester på 108 olika matvaror fann man att 56 procent innehöll spår av olika bekämpningsmedel.

I en tomat hittades spår av 50 olika bekämpningsmedel

En tomat innehöll spår av 50 olika medel, medan ett prov av persilja innehöll 46 och en gurka 30 olika medel. Alla tre är ingredienser i en vanlig sallad.

Men hälsoministeriet säger i ett uttalande att bekämpningsmedlen inte utgör något hot mot människors hälsa, eftersom proven på råa grönsaker inte går att jämföra med kokta och skalade varor.

Miljöorganisationen Israel Union for Environmental Defense anser dock att det inte är känt om bekämpningsmedlen utgör en risk för känsliga individer som barn, gamla och allergiker.
Ägg och fisk rapporteras ha minimala nivåer av bekämpningsme­del, skriver greenprophet.com.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.