Dokumentären The World According to Monsanto

publicerad 13 april 2012

Dokumentären The World According to Monsanto är ett närgånget och kritiskt porträtt av vad som kan beskrivas som det moderna företaget. Monsanto startade som ett kemikalieföretag baserat i Saint Luis 1901 vars huvudsakliga produktion var PCBer och Agent Orange som bland annat användes av USA i Vietnamkriget. Då dokumentären kom ut på marknaden 2008 var Monsanto ett multinationellt företag verksam i 46 länder med GMO-grödor som sin huvudsakliga verksamhet.

Användandet av GMO-grödor går ut på att en växt förändras på genetisk nivå för att vara resistent eller motståndskraftig mot olika bekämpningsmedel mot ogräs eller skadedjur. Detta gör att växter exempelvis spannmål kan besprutas mer och med kraftigare kemikalier för att maximera avkastningen per skörd. Om detta är ofarligt för mänsklig konsumtion har inte kunnat visas utan tvärt om har flera forskningsresultat visat avvikande effekter jämfört med omodifierade produkter.

Företaget finansierar mycket forskning och flera forskningsinstitut världen över samt omfattande lobbyverksamhet för att främja företagets intressen. Flera incidenter då forskare och experter uttalat sig emot företagets intressen i USA, Kanada och Europa har senare lett till att de på olika sätt avskedats eller pressats bort från sina positioner inom statliga råd och akademia. Även bevis på hur företaget manipulerat forskningsstudier som legat till grund för statliga beslut, bland annat definitionen substantiell likvärdighet vilket likställer GMO-grödor med omodifierade grödor.

Dokumentären illustrerar vidare hur företaget har ett långvarigt och vidsträckt resumé av oetiskt och olagligt beteende. Från att använda PR-firmor för att smutskasta och baktala forskare som uttalar sig emot företagets intressen till undanhållande av information om miljöfarliga och dödliga ämnen i PBCer för att slippa vidta kostsamma åtgärder för att skydda människor och miljön.

Det är även ett tydligt exempel på vad som benämns som svängdörrar mellan representanter för privat sektor och statliga institutioner. Exempelvis hur advokaten Michael Taylor som ansvarade för att konstruera ett förslag från Monsanto baserat på definitionen substantiell likvärdighet för vilka regler som skall gälla GMO-grödor och dess hantering vilket senare lämnades in till och godkändes av amerikanska livsmedelsverket då under ledning av samma Taylor. Flera kända karaktärer som ifrågasatts för deras dubbla roller inom privat och offentlig sektor i andra sammanhang kan även sammankopplas med Monsanto som exempelvis före detta försvarsminister Donald Rumsfeld och handelsminister Michael Cantor.

GMO-grödor anses även som intellektuell egendom vilket gör att Monsanto kan ta patent på sina modifierade grödor. Detta betyder att om Monsanto kan bevisa att grödor med deras modifierade DNA används utan Monsantos tillåtelse gör man sig skyldig till lagbrott. Om Monsanto kan konkurrera ut omodifierade alternativ så kan företaget kontrollera en produkt nödvändig för livets fortgång, det vill säga mat.

Dokumentären rekommenderas till alla som är intresserade av odling, jordbruk, miljö och hållbar utveckling och den ger en skrämmande inblick i korruptionens mörka värld.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!