Alvedon förbjuds i matvarubutiker

publicerad 29 april 2015

Två av Sveriges mest sålda värktabletter Alvedon och Panodil, som båda tillverkas av läkemedelsjätten GlaxoSmithKline, kommer från och med i höst inte längre säljas i matvaruhandeln.

Det är ämnet paracetamol som gör att Alvedon och Panodil från och med den 1 november inte får säljas i tablettform på andra försäljningsställen än apotek.

Mellan år 2000-2013 har antalet förgiftningsfall av paracetamol fördubblats i Sverige, vilket Läkemedelsverket menar är orsaken till varför tillgängligheten av tabletterna nu ska begränsas.

Beslutet grundar sig på en tydlig ökning av antalet förgiftningar till en oacceptabelt hög nivå. Det finns goda skäl att begränsa tillgängligheten av paracetamoltabletter för att skydda folkhälsan, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att värktabletter innehållande paracetamol kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder.


Fakta: Paracetamol

Paracetamol är smärtlindrande och febernedsättande. Preparaten används typiskt vid huvudvärk, tandvärk, feber vid förkylningssjukdomar, menstruationssmärtor, muskelsmärtor, reumatiska smärtor och hyperpyrexi.

Paracetamol kan administreras som tabletter, brustablett, oral lösning, suppositorie samt som intravenös eller intramuskulär injektion.

Högre doser än 10 gram medför risk för allvarlig leverskada eftersom det då bildas giftiga metaboliter.

 

Källa: WikipediaStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.