Hälsa

Alvedon förbjuds i matvarubutiker

Publicerad 29 april 2015

Två av Sveriges mest sålda värktabletter Alvedon och Panodil, som båda tillverkas av läkemedelsjätten GlaxoSmithKline, kommer från och med i höst inte längre säljas i matvaruhandeln.

Det är ämnet paracetamol som gör att Alvedon och Panodil från och med den 1 november inte får säljas i tablettform på andra försäljningsställen än apotek.

Mellan år 2000-2013 har antalet förgiftningsfall av paracetamol fördubblats i Sverige, vilket Läkemedelsverket menar är orsaken till varför tillgängligheten av tabletterna nu ska begränsas.
Beslutet grundar sig på en tydlig ökning av antalet förgiftningar till en oacceptabelt hög nivå. Det finns goda skäl att begränsa tillgängligheten av paracetamoltabletter för att skydda folkhälsan, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att värktabletter innehållande paracetamol kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder.


Fakta: Paracetamol

Paracetamol är smärtlindrande och febernedsättande. Preparaten används typiskt vid huvudvärk, tandvärk, feber vid förkylningssjukdomar, menstruationssmärtor, muskelsmärtor, reumatiska smärtor och hyperpyrexi.

Paracetamol kan administreras som tabletter, brustablett, oral lösning, suppositorie samt som intravenös eller intramuskulär injektion.

Högre doser än 10 gram medför risk för allvarlig leverskada eftersom det då bildas giftiga metaboliter.

 

Källa: Wikipedia

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!