Populär värktablett kan störa hjärnan

publicerad 13 januari 2014

Den smärtstillande substansen paracetamol kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder, enligt en ny studie från Uppsala Universitet.

Paracetamol finns bland annat i kända läkemedelsmärken som Alvedon, Panodil och Pamol. De två förstnämnda tillverkas av den multinationella vårdjätten GlaxoSmithKline (GSK).

Studien gick ut på att möss som var tio dagar gamla injicerades med paracetamol och en annan grupp med koksaltlösning. Efter två månader hade mössen som injicerats med paracetamol svårare att anpassa sig till nya miljöer än den andra gruppen. De hade också svårare att lära in saker.

– Förändringarna i beteende hos mössen som fick paracetamol liknar dem vi i tidigare försök sett hos möss som under hjärnans tillväxtspurt utsattes för vissa miljögifter eller för det på barn ofta använda narkosmedlet keramin, säger forskaren Henrik Viberg till UNT.se.

De möss som fick paracetamol under den snabbaste utvecklingsfasen i hjärnan, runt tio dagars ålder, fick problem med att dämpa smärta och ångest genom läkemedlet senare i livet, jämfört med mössen som fick det i vuxen ålder.

Forskaren Henrik Viberg avråder gravida från att använda paracetamol, som enligt en norsk studie ska påverka fostrets grovmotoriska förmåga senare i livet.

 

Läs även:
Smärtstillande kan leda till depressioner
Nya varningar för magmediciner
GlaxoSmithKline inblandade i kinesisk mutskandal

Fakta: Paracetamol

Paracetamol är smärtlindrande och febernedsättande. Preparaten används typiskt vid huvudvärk, tandvärk, feber vid förkylningssjukdomar, menstruationssmärtor, muskelsmärtor, reumatiska smärtor och hyperpyrexi.

Paracetamol kan administreras som tabletter, brustablett, oral lösning, suppositorie samt som intravenös eller intramuskulär injektion.

Högre doser än 10 gram medför risk för allvarlig leverskada eftersom det då bildas giftiga metaboliter.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!