Stockholmsbörsen faller efter Trumps inreseförbud

Coronavirusets spridning

publicerad 12 mars 2020
- av Alexander Almqvist
Stockholmsbörsen i Frihamnen i Stockholm.

Coronapandemin får marken att gunga under världens börser. Stockholmsbörsen har under torsdagsmorgonen rasat kraftigt.

Utbrottet av coronaviruset covid-19 uppgraderades till en pandemi av Världshälsoorganisationen, WHO, under gårdagen. Pandemin har slagit hårt mot världsekonomin och svallvågorna känns även av i Sverige. Under de senaste veckorna har Stockholmsbörsen fallit med 25 procent, rapporterar Sveriges Radio.

Fallet på börserna fortsatte även under torsdagen, vilket underblåstes av president Donald Trumps besked att USA stoppar flygresor mellan USA och Europa på grund av coronapandemin. Stockholmsbörsens OMXS30-index föll med över fem procent efter öppning.


Annonser:


Det är brutala nedgångar på börsen nu. Det är dock är inte baserat på panik utan snarare ett rationellt förlopp. Förutsättningarna för ekonomin förändras fort nu och börsen behöver ställa om till en ny verklighet. Samtidigt är det fortsatt många frågor som saknar svar och det gör att vi lär få se tvära kast på börsen en lång tid framåt, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg & Partners, till Di TV.

Utländska börser har också backat under torsdagen. Börserna i London, Frankfurt och Paris föll med över fem procent under morgonen. New York-börsen, som tvingades till handelsstopp under gårdagen, väntas fortsätta rasa vid öppning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.