WHO klassar coronautbrottet som en pandemi

Coronavirusets spridning

publicerad 11 mars 2020
- av Alexander Almqvist
WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Världshälsoorganisationen, WHO, klassificerar nu coronautbrottet covid-19 som en pandemi.

WHO uppger sig vara oroade över hanteringen av coronaviruset som generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus beskrev som ”alarmerande”.

– WHO har utvärderat utbrottet dygnet runt och vi är djupt oroade över de alarmerade spridningsnivåerna och den alarmerade inaktiviteten, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens under onsdagskvällen.

Det är mot bakgrund av detta som WHO nu väljer att klassa coronautbrottet, med den officiella benämningen ”covid-19”, som en pandemi.

– Pandemi är inte ett ord som ska användas lättvindigt eller slarvigt. Det är ett ord som, om det missbrukas, kan orsaka orimlig rädsla eller orättfärdig acceptans att kampen är över, vilket leder till onödigt lidande och död, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Totalt har över 118 000 fall av covid-19 rapporterats i 114 länder och över 4 200 har avlidit. Både antalet insjuknade och antalet avlidna förväntas stiga under de kommande dagarna, enligt WHO. I Tyskland har förbundskansler Angela Merkel varnat för att uppemot 70 procent av den tyska befolkningen kan komma att smittas av covid-19.

Som en smittskyddsåtgärd vill Folkhälsomyndigheten i Sverige att evenemang med över 500 personer ska ställas in. Förbudet mot stora folksamlingar är tänkt att gälla i hela landet och riskerar att påverka idrottsevenemang och andra tillställningar med mycket publik.

Tidigare under onsdagen kom det första bekräftade dödsfallet från covid-19 i Sverige. Den avlidna var en kvinna som var över 70 år fyllda och som vårdades på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge samt hade en underliggande sjukdom, rapporterar SVT.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!