Coronavirusets spridning

USA stoppar resor från Europa

Under torsdagen samtalade president Trump med affärsledare i Vita huset om Coronavirusets påverkan på ekonomin.

För att bromsa coronavirusets framfart i USA meddelar president Donald Trump att resor från Europa till USA stoppas från och med fredag.

Från amerikanskt håll ser man med stor oro på utvecklingen i Europa och väljer därför att införa samma sorts reserestriktioner som tidigare införts för resor mellan Kina och USA.
– Efter att ha konsulterat regeringens smittskyddsexperter har jag beslutat att införa flera allvarliga, men nödvändiga, åtgärder för att skydda alla amerikaners hälsa och välmående, förklarade Donald Trump i ett tal till nationen.

Reseförbudet kommer att beröra Schengenområdet och inte resor mellan exempelvis USA och Ukraina eller Storbritannien, skriver Russia Today. Förbudet gäller än så länge inte heller människor som har permanent uppehållstillstånd i USA och även de som har sin närmaste familj i landet kan komma att undantas från reglerna och tillåtas resa via särskilt utvalda flygplatser med rigorösa kontroller.

– Genom att ha vidtagit tidiga och intensiva åtgärder har vi sett betydligt färre sjukdomsfall i USA än vad Europa har nu. Europeiska unionen misslyckades med att vidta samma försiktighetsåtgärder, sade Trump vidare.

Minst 1 300 personer har smittats av viruset i USA och åtminstone 37 har avlidit, det är betydligt färre än i länder som Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland.

För att undvika ekonomiska bakslag på grund av pandemin vill Donald Trump också införa skattelättnader för amerikaner och låta de som har det tufft ekonomiskt få skjuta upp skatteinbetalningar utan att behöva betala ränta.

– Det här är de mest offensiva och omfattande åtgärderna som vidtagits för att bekämpa ett främmande virus i modern tid, säger Trump.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!