Fyra av tio svenskar bär kontanter

publicerad 11 augusti 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


43 procent svenskar bär med sig kontanter i plånboken, vilket är en ökning med sex procent sedan 2021.

På uppdrag av Bankomat har Kantar Sifo för fjärde gången frågat svenskar om de har kontanter i sina plånböcker. Under 2021 svarade 37 procent att de hade kontanter med sig. 2022 gjordes två undersökningar, den första innan kriget i Ukraina inleddes och 40 procent svarade då att de hade kontanter. Några månader senare genomfördes ytterligare en där 44 procent uppgav att de hade kontanter i plånboken.

När samma undersökning gjordes i april 2023 svarade 43 procent att de bär kontanter i plånboken.

– Omvärldshändelser som pandemin och invasionen av Ukraina påverkar tillfälligt svenskarnas förhållande till kontanter, men det är inte självklart att det leder till ihållande beteendeförändringar. I det sammanhanget är det intressant att fler svenskar väljer att bära med sig kontanter även ett år efter krigets utbrott, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, i ett pressmeddelande.

Störst förändring mellan maj 2022 och april 2023 var inom åldersgruppen 65–79 år där antalet som bar kontanter minskat från 65 procent till 58 procent, vilket delvis innebär en återgång till nivån innan krigets utbrott i Ukraina. Bland övriga åldersgrupper har antingen andelen som bär kontanter ökat, eller ligger kvar på samma nivåer.

Kontanter är fortfarande viktiga för många människor som inte vill eller kan använda digitala betallösningar. Kontanthanteringen behöver också fungera i vardagen för att den ska fungera i krissituationer, då digitala betalsystem kan slås ut. Nu behöver staten ta ett finansiellt ansvar för att säkra kontanthanteringen, säger Johan Nilsson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!