NK vägrar ta emot kontanter

Kriget mot kontanterna

publicerad 22 september 2023
- av Markus Andersson
NK:s entré i Göteborg.

Nordiska Kompaniets varuhus i Stockholm och Göteborg kommer inte längre att tillåta sina kunder att betala med kontanter. Företagets vd, Bo Wikare, hävdar att beslutet grundar sig i att man vill bekämpa gängkriminaliteten.

Det blir allt svårare att betala med kontanter i Sverige och många butiker har helt tagit bort möjligheterna att använda sedlar och mynt – trots att 80 procent av befolkningen vill ha kvar kontanter som betalningsmedel.

Ofta hänvisas det det till påstådd rånrisk och anställdas trygghet och säkerhet – men från NK menar man istället att gängkriminella köper lyxprodukter och betalar med kontanter, och att man vill sätta stopp för detta.

– En viktig faktor bakom beslutet är att gängkriminella inte längre ska kunna använda svarta pengar i varuhusen, säger Bo Wikare till Ekot.

Företaget menar vidare att ”NK vill självklart inte vara en plats där kriminella ska kunna använda brottsvinster” och att man ”arbetar aktivt för att minska riskerna för att det sker”.

I massmedia har det nyligen rapporterats om hur den 16-åring som misstänks ha skjutit ihjäl en 15-åring i Stockholmsförorten Skogås fått 100 000 kronor i kontant betalning för mordet och handlat på NK för delar av summan. Händelsen påstås ha varit avgörande för företagsledningens beslut att neka transaktioner med kontanter.

Enligt varuhuset görs endast tre procent av alla inköp idag med kontanter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!