“Överge inte neutraliteten”

Det nya kalla kriget

En gång var Sverige neutralt, och det bör så förbli i framtiden. Att liera sig med imperialistiska aktörer som bara ser till sitt maktspel gör oss inte tryggare, skriver Hans Sternlycke.

publicerad 17 mars 2022
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Putins katastrofala anfall av Ukraina har drivit upp viljan hos oss att gå med i Nato och föröda resurser militärt. Det gör oss inte tryggare. Vi riskerar att bli bombmål, och vi har ingen civil motståndskraft. Att liera sig med USA är att liera sig med imperialister som ser bara till sitt maktspel utan nytta för vare sig Sverige, Finland eller EU. USA har stått för de flesta krigen sedan andra världskriget och man har störtat många regimer, även demokratiska. Ofta har man använt sig av CIA. Wolfowitzdoktrinen efter Sovjets fall säger att ingen annan stat skulle få ifrågasätta USA:s världsledarskap och var anledningen till att Nato inte upphörde när Warszawapakten gjorde det.

Stora krig har startat på lögner, som Nordvietnams påstådda angrepp på amerikanska militärfartyg i Tonkinbukten eller påståendet om Iraks tillgång på massförstörelsevapen. I nästan varje land har USA varit inblandat för att störta för vänsterinriktade regimer. Brasilien, Chile, Brasilien, Dominikanska republiken, Grenada, Haiti, Honduras, Nicaragua, Bolivia, Venezuela. Där har man har lagt beslag på landets utländska tillgångar och delat ut till den självutropade papperspresidenten Guidao, vilken Ann Linde stöder.

Att liera sig med USA är att liera sig med imperialister som ser bara till sitt maktspel utan nytta för vare sig Sverige, Finland eller EU.

För Afghanistan utbildade USA talibaner för att komma åt Sovjet, som stödde den marxistiska regeringen. Sveriges deltagande har kostat 16 miljarder kronor. I Syrien tog man hjälp av IS. I Libyen deltog svenskt flyg. Till anfallen i Jemen säljer vi vapen till USA:s förbundna. I Jugoslavien bombade USA Serbien i två månader för att frigöra Kosovo. Iran, Kongo, Filippinerna, Indonesien och många fler länder har drabbats av den självutropade världspolisen.

Vi må förfasa oss över Ryssland, men mot USA kan man inte mäta sig. Väst är inte utan skuld till Putins anfall. Förslag till förhandling och att följa Minsk-avtalet för att ge Ryssland trygghet möttes med fientlighet. En gång hade Bush och Gorbatjov kommit överens om att USA inte skulle flytta fram sina militära positioner in i forna Östblocket, när kommunismen föll, och det bekräftades flera gånger. En gång ville Putin gå med i EU. Men den man bemöter som fiende blir till slut fiende.

En gång var Sverige neutralt, nu är man USA-lakej. Med vår neutralitet och rykte om heder hade vi stor påverkan på världspolitiken. Vi kan återta den positionen och bidra till fred.

 

Hans Sternlycke

Hans Sternlycke är tidigare ledarskribent i Miljömagasinet och ordförande i Föreningen Centrum för Ekologisk Teknik.

Sternlycke har en tidigare bakgrund med studier i samhällsvetenskap och vid journalisthögskolan. Han är författare till boken Bättre med tåg (2012).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!