NAFO – trakasserinätverk i den ukrainska krigsapparatens tjänst

Kriget i Ukraina

publicerad 14 juli 2023
- av Redaktionen
En "fella" pryder en förstörd rysk stridsvagn som ställts ut utanför ryska ambassaden i Berlin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Onlineaktivistgruppen NAFO bildades i syfte att med hjälp av “memes” motverka “rysk propaganda” på internet samt att samla in pengar till den ukrainska krigsapparaten.

På senare tid har gruppens medlemmar – som går under beteckningen “fellas” – anklagats för att i allt större utsträckning ägna sig åt regelräta trakasserier av de som inte delar deras uppfattning om den Ukrainska regimens rättfärdighet och militära överlägsenhet.

Enligt rörelsens grundare, polacken Kamil Dyszewski, skapades rörelsen mer eller mindre av en slump i maj förra året. Rörelsen har sedan dess växt explosionsartat, eller som man säger i dylika sammanhang – viralt.

– Den första “fellan” skapades den 19 maj… Någon kallade oss för det nya NATO eller något liknande och jag svarade bara med “NAFO”. Sedan tog jag bara NATO-märket, ändrade NATO till NAFO och lade till ett huvud av en “fella” som tittade ut. Och här är vi nu, berättar Dyszewski i en intervju.

Förkortningen NAFO står alltså för North Atlantic Fella Organization och en “fella” (ungefär “snubbe” på engelska) syftar alltså på en Shiba Inu-hund, inom internet-memekulturen kallad Doge, som blivit känd inte minst i samband med kryptovalutan Dogecoin. Kontentan blir att vanliga “snubbar” eller “snubinnor” kan bidra till att stödja kriget i Ukraina utan att lämna hemmets – och datorns och mobiltelefonens – bekvämlighet.

Krigspropaganda möter internetkultur

Rörelsens medlemmar skapar fyndigt ihopklippta bilder och videos i syfte att förmedla idén av den ukrainska arméns oövervinnerlighet, oundvikligheten av ett ryskt nederlag, eller på annat sätt stödjer den ukrainska krigsapparaten i synnerhet och Nato i allmänhet.

 

Här nedan syns ett av rörelsemedlemmarnas bidrag som illustrerar hur de ridderliga och mäktiga ukrainska styrkorna medelst missiler och magi enkelt förgör de anstormande “horderna av ryska orcher”.

 

 

Fokuseringen på det pågående kriget hindrar inte denna rörelsemedlem att anspela på andra politiska frågor.

 

 

Ukrainas försvarsdepartement har på sin twitterkanal framfört ett officiellt tack till organisationen för dess kamp mot “Kremlins propaganda och troll”.

 

 

På sin officiella hemsida säljer NAFO merchandise i form av kläder och accessoarer för att samla in pengar till den ukrainska krigsapparaten.

Enligt olika uppgifter har de lyckats samla in och skänka allt mellan 50 000 till hela 400 000 dollar till Georgiska legionen, som i en tweet bekräftar att “Fellas” är “stora supporters av dem”.

 

Ett trakasserinätverk

På senare tid anklagas organisationen för att utöver sin “kärnverksamhet” allt mer ägna åt regelrätta online-trakasserier av oliktänkare.

Medlemmarna, som organiserar sig via chattplattformen Discord, använder memes och inlägg för att utföra massattacker på Twitter. Genom att skicka ett stort antal provokativa tweets mot personer som inte delar deras åsikter, försöker de provocera fram svar som bryter mot Twitters regler och därmed kan rapporteras och leda till avstängning.

Efter att gruppen dragit till sig fler amerikanska deltagare med vänsterinriktad bakgrund, har deras måltavlor övergått till att inkludera vanliga, konservativa eller MAGA-supportrar, samt framstående personer som Tulsi Gabbard och Tucker Carlson.

Trots anklagelserna om trakasserier har Twitter ännu inte vidtagit några åtgärder mot NAFO. Kritiker menar att gruppens verksamhet skadar förtroendet för Twitters rapporteringssystem, skapar en fientlig användarupplevelse och begränsar yttrandefriheten.

Fakta: Doge-memet

"Doge" är en medveten felstavning av det engelska ordet för "hund", som huvudsakligen är förknippat med bilder på hundrasen Shiba Inu.

Ursprunget till termen "Doge" för att referera till en hund går tillbaka till den 24 juni 2005, när ordet för första gången uttalades i en episod av Homestar Runners dockshow. I episoden "Biz Cas Fri 1" kallar Homestar Strong Bad för sin "d-o-g-e" medan han försöker distrahera honom från hans arbete.

Den mest framstående ikonen för Doge-memet är bilderna på Shiba Inu-hunden Kabosu, som togs av hennes ägare Atsuko Sato, en japansk förskolelärarinna, i början av 2010. Bilderna blev snabbt virala på internet, vilket ledde till otaliga memes och trender under de följande decennierna.

Från 2017 och framåt började ironiska Doge-format vinna mark över den ursprungliga, oskyldiga versionen, en trend som ständigt håller i sig och utvecklas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!