Ytterligare organisatör för Freedom Convoy åtalas

Coronarepressionen

publicerad 1 augusti 2023
- av Sofie Persson
Pat King vittnar om demonstrationen vid Emergencies Act inquiry under förra året.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pat King, en av organisatörerna bakom de folkliga protesterna mot covidpolitiken i Kanada, Freedom Convoy, står nu åtalad för bland annat skadegörelse och “hindrande av rättvisa”. Rättegången kommer att påbörjas 27 november.

Det var i början av förra året man slog ner de fredliga lastbilsdemonstrationerna i Kanada med stöd av hastigt införda undantagslagar, där protesterna till slut kvästes med polisvåld och frysning av organisatörernas tillgångar. Tamara Lich och Chris Barber, som tog initiativ till protesterna, blev arresterade förra året och rättegång kommer att hållas 23 september, något som NyD tidigare rapporterat om.

Organisatören Pat King var ett av ansiktena utåt för lastbilskonvojen, där han ofta gjorde direktsändningar under demonstrationen. Han häktades i februari i år och åtalas av myndigheterna för skadegörelse, uppmaning till skadegörelse, uppmaning till ohörsamhet mot domstolsbeslut och för att ha uppmanat till att hindra polisen i samband med hans agerande under demonstrationen. Han åtalades också för mened och “hindrande av rättvisa” efter att ha vittnat vid sin borgensförhandling, rapporterar The Star.

King satt häktad i fem månader innan han släpptes mot borgen i väntan på rättegång.

Under lastbilsdemonstrationen i Ottawa lämnades över 400 anmälningar mot kanadensisk polis in av allmänheten. Nästan alla avfärdades direkt.

Från början ville inte King ha en rättegång med jurymedlemmar, men har sedermera ändrat sig. Han har också begärt att rättegången flyttas från Ottawa, eftersom han anser att en sådan jurys medlemmar skulle vara för partiska för att kunna ge honom en rättvis prövning.

Rättegången mot King påbörjas den 27 november i år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!