Världens första insektsrestaurang öppnar

publicerad 3 april 2024
- av Sofie Persson
På restaurangen finns insektstacos på menyn.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I London har världens första insektsrestaurang nu öppnats. På menyn återfinns bland annat caesarsallad med syrsor, tacos med färs gjord på syrsor och kebabbiff – även denna med syrsor som huvudingrediens.

Entomofagi, det vill säga insektsätande, förekommer exempelvis i stora delar av Asien och Afrika, men är ovanlig i västvärlden. De senaste åren har dock insekter börjat förekomma på marknaden, då exempelvis EU godkänt fyra insektsarter som livsmedel. Även i Sverige har man börjat testa konceptet, där det bland annat i Södertälje serverats larver i en skola på prov och kommunen testat att servera det i sin lunchrestaurang,

Yum Bug i London är dock världens första helt insektsbaserade restaurang. Förra året började man konceptet som en så kallade “pop-up” restaurang, som man menar gjorde succé och därav valde man att överföra det till en permanent restaurang. På restaurangen serverar man i nuläget endast rätter med syrsor, som har formats som färs, biffar eller bitar. I flera rätter har man också rostat syrsorna, som man strör över maten, och i vissa fall även gjort det till ett pulver som man kan ha på sin efterrätt.

“Kulturell barriär”

En del av maträtterna är exempelvis caesarsallad med färs gjord på syrsor, tacos med syrsebitar, kebab med syrsebiff, hummus med syrsefärs samt päron med choklad och pulvriserade syrsor. Grundarna, entomologen Aaron Thomas och designern Leo Taylor, menar att insekter innehåller mer protein, mindre fett och främst pekar man mot att “insekter är det mest hållbara proteinet på planeten”. Taylor säger att man vill “förändra människors uppfattning om insekter”.

Den stora utmaningen med insekter i väst är den kulturella barriären. Vi är här för att förändra människors uppfattning om insekter, säger Taylor till AFP.

Att äta insekter är dock inte helt riskfritt då vissa studier pekar mot att de kan innehålla tungmetaller, bland annat bly, kvicksilver, arsenik och kadmium. Vidare påvisar en del studier att insekter kan bära på olika bakterietyper och virus, bland annat hepatitvirus. Främst ska det däremot vara störst risk för allergiker då det exempelvis kan förekomma korsallergier hos människor som är allergiska mot bland annat skaldjur eller kvalster.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!