Södertälje kommun serverar larver till lunch

publicerad 27 mars 2024
- av Sofie Persson
I framtiden när medborgarna börjat "acceptera insekter" som mat - kan larverna bli ett stående inslag på menyn.

På stadshusets restaurang i Södertälje serverade man i veckan larver till lunch. Det är en del av kommunens initiativ för att stötta företag som man anser utvecklar “hållbara livsmedel”.

Till lunch serveras just nu färs gjort på larver till tacosen vid restaurangen. Larvsfärsen är en del av kommunens uttalade målsättning att hjälpa lokala företag som vill satsa på mer “hållbara livsmedel”. Sara Seing, kostchef vid KO menar att larverna är miljövänliga och hållbart producerade.

Jag skulle säga att det är ungefär som kycklingfärs, säger hon till skattefinansierade P4 Stockholm.

Däremot är larverna endast en test eftersom de inte finns som livsmedel på marknaden ännu och därmed endast är en tillfällig del av menyn. Därför kommer man i nuläget inte att ta in det på ordinarie meny, men enligt Seing kan det bli aktuellt i framtiden när människor börjat “acceptera insekter” mer.

Kanske när människor fått in det i sin kultur och kan acceptera insekter, säger hon.

Ovetande skolelever

En besökare till restaurangen säger att det “gick bra” att äta larver.

Det var ju larver vi åt, men det gick bra, säger besökaren.

Nya Dagbladet har nyligen rapporterat om hur även till synes ovetande elever i Södertälje kommun får äta larver till lunch.

Insekter!? utbrast eleven Maria Alejandra när hon fick reda på vad maten bestod av och deklarerade att hon inte vill äta mer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!