MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

USA: Vaccinerade uppmanas bära mask

Pandemiöverdrifterna

publicerad 1 augusti 2021
- av Sofie Persson
USA:s president Joe Biden.

Tidigare har endast ovaccinerade rekommenderats att använda munskydd i USA. Nu uppmanas även vaccinerade invånare bära munskydd inomhus och i skolan. Anledningen påstås vara spridningen av deltavarianten av coronaviruset.

Under tisdagen gick USA:s folkhälsomyndighet ut med att man rekommenderar att även vaccinerade invånare ska bära munskydd inomhus i de delar av landet där smittspridningen fortfarande är hög, rapporterar Reuters.

Anledningen till detta sägs vara den ökade spridningen av deltavarianten av coronaviruset. President Joe Biden har sagt att man behöver minska spridningen och då är det fler vaccinationer samt munskyddsbärande som gäller för USA:s invånare. Däremot är inte råden lagbindande, utan endast frivilliga rekommendationer.

Biden menar att han vill undvika en ytterligare nedstängning av samhället och att befolkningen därför måste följa rekommendationerna.

Vi kommer inte att gå tillbaka till det, säger presidenten.

Myndigheten menar också att alla lärare, elever och skolpersonal bör bära munskydd inomhus, oavsett om de är vaccinerade eller inte. Enligt USA:s folkhälsomyndighet är smittspridningen stor i 63,4 procent av USA och alla i de regioner man betraktar som mest problematiska bör följa råden.

Randi Weingarten, ordförande för American Federation of Teachers i USA, hyllar de nya råden och anser att det är ”nödvändigt tills barn under 12 får vaccinera sig”.

Flera republikaner går dock emot rekommendationen, bland annat Arizonas guvernör Doug Docey som går ut med att man inte kommer att kräva det av invånarna.

Vi har gjort en lag mot det, och det kommer inte förändras, säger Docey.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend