Tyskland: Ovaccinerade ledamöter utestängs från parlamentet

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 24 januari 2022
- av Sofie Persson
Beatrix von Storch, Alternativ för Tyskland, sågar de nya reglerna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I det tyska parlamentet måste nu ledamöter vara vaccinerade med en så kallad ”booster” eller alternativt visa upp ett negativt antigentest. För ovaccinerade finns inga alternativ så länge man inte har ett medicinskt undantag och får därmed med andra ord inte delta i möten eller röstningar.

I Tyskland skärpte man under januari restriktionerna för politiker som ska delta i riksdagsmöten i Förbundsdagen. Nu krävs tre injektioner med covidvaccin för att få delta, har man endast tagit två injektioner eller återhämtat sig från covid-19 inom sex månader krävs också ett negativt antigentest.

Har politiker en medicinsk anledning att inte ta covidvaccin krävs ett negativt PCR-test för att delta, rapporterar DW News.

När man röstade in det nya beslutet var de flesta politiker för att införa de hårdare restriktionerna, förutom partiet Alternativ för Tyskland som röstade mot förslaget. I protest höll flera ledamöter upp skyltar, vilket annars är förbjudet att göra i parlamentet, där det stod “frihet istället för splittring även för detta parlament“. Just “frihet istället för splittring” är något som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz tidigare ska ha yttrat.

Det här handlar inte om hälsa, det handlar om förnedring och underkastelse. Jag kommer inte att låta mig underkuvas, dundrade Alternativ för Tysklands ledamot Beatrix von Storch.

Politiker som inte följer dessa regler kommer alltså inte att få delta och därmed heller inte att få rösta. Bryter man mot reglerna väntar böter på cirka 1000 euro första gången och sedan 2000 euro om det upprepas. Andrew Ullmann, politiker för Fria Demokratiska Partiet, menar att det är viktigt att visa att man är förebilder för det tyska folket.

De nya åtgärderna i riksdagen är viktiga för att visa människor utanför att vi tillämpar samma regler. Vi har här ansvaret att agera som en slags förebild, påstod han.

Även från Vänsterpartiet riktas kritik, där Sahra Wagenknecht sammanfattar det som ”grundlagsstridigt” att utesluta alla ovaccinerade från parlamentet.

Att utestänga ovaccinerade riksdagsledamöter från plenum istället för obligatoriska tester för alla är epidemiologiskt meningslöst och uppenbart grundlagsstridigt på grund av att vaccination inte skyddar fullt ut mot infektion och smitta, sade Wagenknecht.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!