Tusentals norrmän satta i karantän efter påskbesök i Sverige

Coronavirusets spridning

publicerad 15 april 2020
- av Isac Boman
Norska polisbilar.

Den norska regeringens uppmaning till befolkningen om att inte korsa gränsen tycks ha ignorerats av många. 2350 norrmän har nämligen satts i karantän efter att ha besökt Sverige under påskhelgen.

– Det är en besvikelse att se att så många människor reser över gränsen för att handla och därmed hamna i karantän. I värsta fall tar de tillbaka smittan och sprider den, eftersom Sverige har en annan smittobild än Norge, säger en polischef till NRK.

Han förklarar samtidigt att det naturligtvis är många norrmän som lyckats ta sig över gränsen obemärkt och som därför slipper sitta i karantän.

– Vi har ju inte varit överallt tjugofyra timmar om dygnet.

Vid gränsövergången vid Svinesund, som är den mest trafikerade mellan Norge och Sverige, har 1700 personer ”tagits” och blivit satta i karantän efter sin påsktur till Sverige. Karantänen ska vara i 14 dagar med böter om man ertappas med att inte följa den, vilket man också hoppas har en avskräckande effekt för norrmän som lockas över till Sverige av lägre priser på olika livsmedel.

Det är dock tveksamt om de norska riktlinjerna avskräcker särskilt många. Den norska polisen berättar att många norrmän som åker över gränsen lite snabbt för att handla tobak, alkohol och matvaror och inte tänker på sitt agerande som farligt då det bara handlar om en kortare resa.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!