Tusentals anställda får inte arbeta i New York – om de inte vill vaccinera sig

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 3 november 2021
- av Sofie Persson
Bill de Blasio, borgmästare för New York City, stoppar bland annat brandmän från att arbeta om de inte vaccinerar sig.

Under måndagen fick 9000 offentligt anställda i New York City gå hem utan lön eftersom de valt att inte injicera sig med covidvaccin. Bland dessa återfinns poliser, brandmän och anställda inom akutsjukvården.

Det var den 20 oktober som man bland annat meddelade att de offentligt anställda i New York City behövde injicera sig med covidvaccin för att fortsätta på sina arbeten. Vill man inte göra detta blir man omedelbart tvungen att arbetsbefrias utan lön.

Nu har 9000 anställda i staden tvingats att välja att lämna sitt arbete eftersom de inte följt de nya reglerna, rapporterar NPR. Det är cirka 6 procent av stadens alla offentligt anställda, vilket även inkluderar poliser och brandmän. Vill de komma tillbaka till sina arbeten måste de visa upp att de tagit åtminstone en dos covidvaccin.


Annonser:


Dock verkar flera i sista sekund ha valt att injicera sig med covidvaccinet, troligen för att behålla sina arbeten. Borgmästaren Bill de Masio skrev på Twitter under måndagen att hela 2 300 offentligt anställda vaccinerade sig samma dag. Det gjorde att antalet vaccinerade i staden gick från 86 procent till 91 procent som en följd av pressen man riktat mot medborgarna.

Inom akutsjukvården har antalet vaccinerade ökat från 74 procent förra torsdagen till 87 procent. Inom brandkåren har antalet vaccinerade ökat från 64 procent förra fredagen till 77 procent under måndagen.

Fackföreningar inom polis och brandkår har försökt att utmana vaccinkravet i domstol men meddelande förra veckan att domstolen avslog den begäran. Brandkårsfackföreningen har även bett om mer tid för de anställda att fundera över beslutet.

Anställda vid New York City har endast fått nio dagar att ta ett livsavgörande beslut, menade Andrew Ansbro, chef för Brandkårsfackföreningen, enligt The New York Post.

Det nya kravet började gälla sedan starten den gångna veckan den 1 november.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.