Turkiet vill gripa Paludan

publicerad 21 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Rasmus Paludan bränner koranen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Turkiet har utfärdat en arresteringsorder mot den dansk-svenske politikern och koranbrännaren Rasmus Paludan.

– Jag skrattar, kommenterar han själv utspelet.

Bakgrunden är att Rasmus Paludan i januari i år eldade upp en koran vid Turkiets ambassad i Stockholm i uttalat syfte att ta ställning för yttrandefriheten.

Agerandet fick det turkiska politiska ledarskapet att rasa och kräva att Sverige ändrar sin lagstiftning och i praktiken inför blasfemilagar, och om Sverige inte lydde Turkiets uppmaning så skulle landet heller inte godkänna den svenska Nato-ansökan, hette det.

Nu har landet utfärdat en arresteringsorder mot Rasmus Paludan, enligt TT. Skälet som anges är just att han eldade upp muslimernas heliga bok utanför Turkiets ambassad och att han ska ha ”offentligt förolämpat de religiösa värderingarna”.

Provokatören Paludan säger dock själv att han ”skrattar” åt beslutet och pekar också på att han hela tiden följt svensk lag – och att de anmälningar som gjorts mot honom lagts ner.

– Jag har inga planer på att komma till Turkiet. Det hade jag inte innan heller kan jag säga.

Paludan menar att president Erdogan måste lära sig att olika länder har olika lagar och sedvänjor och att man i Norden inte behöver fästa någon vikt vid turkisk lagstiftning.

– Om man är i Danmark eller Sverige då följer man lagen som gäller där. Det är så det funkar. Jag behöver inte följa turkisk lag i Sverige.

Rasmus Paludan pekar vidare på hur Turkiets agerande på ett tydligt sätt visar hur rättsväsendet skiljer sig radikalt mellan olika länder. Skulle företrädare för det turkiska rättsväsendet ta kontakt med honom har han dock ingenting emot att föra ett samtal med dem.

– Om de vill förhöra mig så kan de ringa mig. Jag brukar inte slänga på luren direkt men jag kommer nog skratta om de skulle höra av sig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!