Erdogan kräver förbud mot koranbränning i Sverige

Det nya kalla kriget

publicerad 1 februari 2023
- av Jan Sundstedt
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Recep Tayyip Erdogan kommer inte att acceptera Sveriges Nato-ansökan så länge man tillåter koranbränning.

Sverige borde inte bry sig om att försöka i det här läget, sade den turkiske presidenten under ett möte i regeringspartiets parlamentsgrupp.

Det var i maj 2022 som Sverige tillsammans med Finland lämnade in sina Nato-ansökningar i vad man presenterade som ett gemensamt projekt. Turkiet utfärdade i samband med detta en kravlista, speciellt gentemot Sverige, för att godkänna ansökningarna som måste godkännas av samtliga Natoländer. Sedan dess har turerna kring de nordiska ländernas Nato-ansökningar och Turkiets missnöje särskilt med Sverige varit åtskilliga.

Nyligen ställde Turkiets makthavare in ett planerat möte med försvarsminister Pål Jonson (M) på grund av den dansk-svenske islamkritikern och provokatören Rasmus Paludans bränning av koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Nu menar president Erdogan att man inte kommer att acceptera Nato-ansökningen så länge Sverige tillåter koranbränning, rapporterar Reuters.

Samtidigt menar den turkiske presidenten att “vår syn på Finland är positiv” och insinuerade under söndagen att man kan komma att godkänna Finland innan Sverige. Även utrikesminister Mevlüt Cavusoglu uttryckte sig liknande nyligen, men menar att det är upp till Nato att besluta om.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!