Paludan bränner koran vid Turkiets ambassad

publicerad 20 januari 2023
- av Jan Sundstedt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny manifestation kommer att hållas under lördagen av den islamkritiske politikern Rasmus Paludan. Den hålls utanför Turkiets ambassad i Stockholm och ska “markera lite yttrandefrihet” för landet. Samtidigt kommer en motdemonstration att hållas av en pro-turkisk organisation.

På lördag kommer den danske politikern Rasmus Paludan att hålla en manifestation utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Paludan, som blivit känd för sina aktioner där han demonstrativt bränt koranen i olika sammanhang, menar att syftet med manifestationen är att ”markera lite yttrandefrihet” gentemot Turkiet, främst efter aktionen förra veckan som aktivistgruppen Rovajakomittéerna genomförde. Då hängde man upp en docka av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan där man drog paralleller till honom från den italienske ledaren Benito Mussolinis avrättning 1945, varefter kroppen sedan hängdes upp och ned. En svensk åklagare sade i måndags att det inte skulle bli någon formell utredning, något som Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu menade var “absurt” och menade att det var en ”rasistisk attack” – samt att man blott lurades med att åberopa yttrandefrihet.

Under torsdagen beviljades manifestationen av polisen som också meddelar att det kommer att pågå en pro-turkisk motdemonstration samtidigt från Union of European Turkish Democrats – ett multinationellt förbund som driver turkars intressen i Europa.

Grundlagen ger ett starkt skydd och man ska bedöma värdet av att få demonstrera och yttrandefriheten väger tungt och det är det man tagit med i vågskålen, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen, till TT.

Manifestationen kommer att hållas klockan 13 på lördag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!