Trots oklara effekten – Storbritannien förbereder nya nedstängningar

Coronarepressionen

publicerad 23 juni 2021
- av Markus Andersson

Brittiska makthavare deklarerar redan nu att nya nedstängningar kan vara att vänta i vinter och menar att hårdare repression återigen kan komma att införas. Beskedet kommer trots att en färsk studie som gjorts i landet visat på att de omfattande nedstängningarna inte har någon effekt på eventuell smittspridning.

Susan Hopkins som är läkare och ansvarig för covid-19 vid Public Health England säger bland annat till The Independent att nya nedstängningar kan komma att bli nödvändiga och att man är beredda att införa hårdare begränsningar av medborgarnas fri- och rättigheter om man ser en ökad beläggning på sjukhusen.

– Jag kan inte förutspå framtiden, det beror helt på hur belastade sjukhusen blir, säger hon och tillägger att man på sikt måste hitta ”alternativa vägar” att hantera viruset och pekar på massvaccinationer och medicinering.

Calum Semple som är professor och i medlem i den rådgivande SAGE-gruppen hävdar också att smittspridningen kan komma att öka under vintern och påstår att britterna då kan vänta sig en ”fjärde våg” av viruset.

– Jag misstänker att vi kommer att få en ganska miserabel vinter eftersom de andra luftvägssjukdomarna kommer att komma tillbaka och bita oss rätt hårt.

Han tillägger att han tror och hoppas att samhället under 2022 kommer att återgå till det mer normala.

Makthavare och så kallade experter fortsätter att lyfta fram nedstängningar som påstått rimliga och rationella lösningar på att få ner smittspridningen. Flera studier har samtidigt visat att denna typ av åtgärder har en mycket liten effekt eller ingen påverkan alls.

En brittisk studie visar att nedstängningarna av samhället inte fick någon mätbar effekt överhuvudtaget och en liknande tysk studie ger samma besked där forskarna kunnat konstatera att nedlåsningen av samhället inte korrelerat med minskad smittspridning. Vidare noterar man även att officiella smittotal redan varit på väg att minska när tyska myndigheter valt att sätta in de repressiva åtgärderna.

Läkare har också pekat på att nedstängningarna och den samhälleliga repressionen fått oerhörda negativa konsekvenser i form av självmord, psykisk ohälsa, fattigdom och misär och att omkring 200 000 britter förväntas dö på grund av olika konsekvenser av nedstängningarna – alltså fler än av som enligt officiell statistik har noterats ha dött med covid-19.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.