Sydafrika rapporterar minskad kriminalitet under coronakarantän

Coronavirusets spridning

publicerad 14 april 2020
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under de nio första dagarna av viruskarantänen mördades 94 personer i Sydafrika, jämfört med hela 326 mord under samma period förra året. Experter menar att det samtidigt endast handlar om en tillfällig minskning av kriminaliteten och att den långsiktiga effekten tvärtom riskerar att bli negativ.

Nyligen beslutade president Cyril Ramaphosa att den ursprungliga karantänen på tre veckor ska förlängas med ytterligare två veckor till att börja med. I skrivande stund har Sydafrika knappt 2200 bekräftade smittofall, men mörkertalet bedöms vara stort.

Vid sidan av det minskade antalet mord ska även våldtäkterna ha sjunkit från 699 till 101 under motsvarande period i det hårt brottsdrabbade landet. Enligt landets polisminister Bheki Cele handlar de minskade siffrorna främst om att Sydafrika har strypt tillgången på alkohol under pandemin, men experter tror att det snarare har att göra med att det vistas betydligt färre människor på de sydafrikanska gatorna.

Enligt HBL menar experterna ifråga att det endast handlar om en tillfällig minskning av brottsligheten i landet och att det på sikt kan bli värre än tidigare, bland annat eftersom människor som sitter isolerade och instängda i sina hem för länge riskerar att bli frustrerade och aggressiva.

Sydafrika brukar klassas som ett av världens farligaste länder att leva i, med uppemot 20 000 mord per år och omkring 65 000 våldtäkter. En undersökning från 2001 visade att det var mer sannolikt att bli mördad i Sydafrika än att dö i en trafikolycka. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om de brutala attackerna på vita bönder i Sydafrika som fått vida uppmärksamhet utomlands.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!