Många rasistattacker mot vita i Sydafrika

publicerad 29 maj 2019

Ungefär 20 000 människor mördas i Sydafrika varje år. Nyligen dödades ett ungt vitt par, strandsatta utan bränsle på en väg, av rånare i vad som förmodas vara en rasistattack. Två svarta anställda, som också befann sig i bilen, blev svårt misshandlade men de kunde fly undan mördarna.

De två överlevande vittnena beskriver hur det vita paret – 19 och 23 år gamla – mejades ned i ett ”kulregn” av de tre rånmördarna, medan man väntade på att en vän skulle komma med diesel till bilen. Det skriver The Sun.

Rånmördarna tros vara illegala guldletare från trakterna runt Johannesburg och enligt de båda överlevande vittnena uttalade de sig först hatiskt mot den ”vite mannen” innan de mejade ned honom, varefter hans flickvän sköts i huvudet.

Sedan misshandlade man de två anställda svårt, satte eld på bilen och vandrade lugnt iväg. Allt skedde i dagsljus och polisen, som anlände kort därefter, kunde dokumentera hela förloppet.

En talesman för polisen i Gauteng (provinsen runt Johannesburg-Pretoria) säger i ett uttalande, att man kommer att göra vad man kan för att spåra upp och fånga in mördarna. En belöning har utfärdats.

Närmare 20 000 människor mördas i Sydafrika varje år – i genomsnitt 52 per dag. Landet listas i ”Global Peace Index” utgiven av The Institute for Economics and Peace som ett av världens farligaste.

Ett axplock av den senaste tidens brutala mord:

I förra veckan mördades en sydafrikansk aktivist i sitt hem, efter det att han hade uttalat sig emot attacker mot vita farmare.

I oktober 2018 kidnappades studenten Hannah Cornelius av fyra knivbeväpnade män som stormade hennes bil, gruppvåldtog henne och sedan dödade henne.

I början av 2017 mördades en brittisk kvinna och hennes man efter det att de hade torterats på sin farm.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.