Svenska finanskvinnan tog handels-studerande till Epstein

Jeffrey Epstein-fallet

publicerad 7 mars 2022
- av Sofie Persson
Pedofildömde Jeffrey Epstein, svenska ekonomen Barbro Ehnbom.

Barbro Ehnbom tog med sig svenska studenter från Handelshögskolan i Stockholm till den då pedofildömde miljardären Jeffrey Epstein. Tidigare har hon hävdat att hon inte kände till domen vid dessa tillfällen, men erkänner nu för Dagens ETC att hon vetat om det hela tiden.

Klart att jag kände till domen när det hände, säger hon.

Det framkommer även att skolan tagit emot stora bidrag från den ökände finansmannen under flera års tid, något man försökt mörka.

Svenska Barbro Ehnbom har gjort sig känd som den första kvinnan på Wall Street och senare styrelseproffs i amerikanska storbolag. Hon har även varit prinsessan Sofias mentor och sommarpratat i P3 2017. Runt millennieskiftet startade hon Barbro’s Best and Brightest (BBB), ett initiativ i samarbete med Handelshögskolan där hon gått som ung för att kunna hjälpa kvinnor inom näringslivet. I samband med detta startade hon även stipendiet Female economist of the year.

Ehnbom träffade Jeffrey Epstein 2001 och övertalade då honom att bli bidragsgivare till hennes fond, avslöjar 76-åringen för Dagens ETC. Epstein blev direkt den största donatorn till fonden och utsågs till ”Best male support 2002”. Hon menar att hon aldrig tyckte han var en ”snuskpelle”, utan menar att människor kom till honom eftersom han var ”briljant”.

Alla dessa viktiga människor som kom till honom. Du tror väl inte på allvar att de gick dit för att få lite snusk med en 14-åring. De kom till honom för att han var briljant. Han har tagit sig upp på ett sätt som väldigt få. Det är en “American success story”. Sedan är det en fruktansvärd historia på vägen ner också, den allra värsta antagligen, säger hon.

Det var under 2008 som Epstein dömdes för att ha köpt sexuella tjänster av en 14-årig flicka. I utredningen var han dessutom misstänkt för ytterligare 36 övergrepp. När han sedan registrerades som pedofil var det många som tog avstånd från honom, men det gjorde inte Handelshögskolan eller Barbro Ehnbom. Epstein var fortfarande under den här tiden den störste bidragsgivaren till fonden och stod kvar som ”Best male support” på hemsidan, något han ofta skröt med och använde för att ”tvätta” sitt namn.

Firade stipendiet hos Epstein

Varje år utsåg man en handelsstudent som vann stipendiet och hon fick sedan som pris ett erbjudande om arbete på ett stort amerikanskt företag. Händelsen firades också stort varje år både i Stockholm och New York City. Vid minst tre tillfällen ska firandet ha skett hemma hos Epstein, där han under flera års tid utnyttjade unga kvinnor och flickor.

De fick komma dit några gånger och det var ju en höjdpunkt. Det var inget vanligt townhouse utan Manhattans största mansion, berättar Ehnbom.

2012, 2013 och 2014 ska årets vinnare av stipendiet, studenter från Handelshögskolan samt medlemmar ut Ehnboms kvinnonätverk BBB, ha firat hemma hos den pedofildömde miljardären. Dagens ETC har varit i kontakt med flera av kvinnorna som berättar om besöken.

Jag hade en märklig känsla redan från början. Vi fick bland annat se hans massagerum. Långt senare förstod jag att det var i det rummet som han utnyttjade alla de där tjejerna, berättar “Selma”.

En annan kvinna berättar att de serverades champagne, men att Epstein enbart drack te som serverades av extremt unga kvinnor, möjligen flickor, i skoluniformer. En tredje kvinna, som i sista stund valt att inte medverka i Dagens ETC:s artikel, berättade att Epstein hörde av sig till henne efter besöket och att hon utsattes för närmanden när de senare träffades. Tidningen har också säkrat uppgifter om att pedofilen hört av sig till flera av svenskorna och bett om att få komma i kontakt med andra kvinnor, ett tillvägagångssätt som Epstein och hans partner Ghislaine Maxwell ofta använde sig av för att hitta nya offer.

Kände till pedofildomen

Barbro Ehnbom har tidigare förnekat att hon kände till domen mot pedofilen, men erkänner nu att hon har vetat om den hela tiden. Dock menar hon att hon trodde domen skulle ha varit ”politisk” och därför inte tog den på särskilt stort allvar.

Klart att jag kände till domen när det hände. Men då kom den här förklaringen att det där var politiskt. Han gav många miljoner till demokratiska partiet. Domen var George Bushs sätt att sätta Epstein ur spel. Det blev ju också så, han fick inte skänka mer pengar vare sig till Clinton eller några andra, säger 76-åringen.

Vid åtminstone ett tillfälle ska en av kvinnorna ha framfört detta till Ehnboms närmaste medarbetare i New York, efter att hon i efterhand läst om pedofildomen. Kvinnan berättar att medarbetaren svarade att hon inte var den första som tagit upp problemet men att Barbro valt att inte ta till sig kritiken.

Hennes svar var att den kritiken kommit upp tidigare och att hon själv varit illa berörd men att Barbro valt att inte ta till sig kritiken. Troligtvis för att han var en alltför viktig bidragsgivare till stiftelsen, säger kvinnan.

Ehnbom menar att hon inte alls tänkte att hon utsatte de unga kvinnorna för någon risk med att ta hem dem till en dömd sexualbrottsling, utan att hon såg det som möjligheter och syftar på att han hjälpt åtminstone två kvinnor karriärmässigt.

Jag var ju där och såg ingen antydan till någon snuskighet med någon person, menar hon. Däremot har han hjälpt ett par stycken till några fantastiska kontakter.

Mörkade bidragen

Handelshögskolan har också fortsatt att ta emot bidrag från pedofilen ända fram till 2015. Däremot valde man att mörka var bidragen kom ifrån efter att domen kommit. 2009 raderades därför Jeffrey Epsteins namn och ersattes av pseudonymen ”Mr B”. Lars Bergman, rektor på Handelshögskolan 2002-2012, hävdar att han inte minns Epsteins namn på några listor eller varför det senare raderades från hemsidan.

Det var inga beslut som fattades formellt om vad som skulle stå på hemsidan, utan det görs på informationsavdelningen. De facto var det så att Barbro bestämde vad som skulle stå där på BBB:s sida, kommenterar Bergman.

Nuvarande rektor Lars Strannegård har tidigare hävdat att han inte vetat om var donationerna kommit ifrån förrän skolan blev kontaktad av en Reuters-journalist 2015. Han höll sedan tyst om saken fram till 2019 då Bonniertidningen DN avslöjade att Handelshögskolan tagit emot pengar från pedofilen. Detta talar han även om för Dagens ETC och beklagar sig över att man inte vetat om det tidigare.

Jag kände fram till 2015 inte till att Jeffrey Epstein låg bakom donationerna och är också helt omedveten om att han skulle ha skrutit om detta. Det är förfärligt om Handelshögskolan omedvetet på något sätt skulle ha bidragit till att tvätta hans rykte.

Barbro Ehnbom har dock sagt att Handelshögskolan fått listor på alla bidragsgivare sedan starten 2001, information som får rektorn att ändra sin historia. Nu erkänner han för Dagens ETC att skolan vetat om vart donationerna kommit ifrån hela tiden.

Men på den tiden (2001) arbetade jag inte i närheten av skolans ledning så jag vet inte, säger han.

Foto: U.S. Marine Corps

Nära band till makthavare

Fallet Jeffrey Epstein har blivit särskilt uppmärksammat framförallt för hans nära kontakter med profilerade makthavare som misstänks ha nyttjats i utpressningssyften.

Epstein blev 2019 åtalad för bland annat sextrafficking av minderåriga och dog senare i fängelset under mystiska omständigheter i väntan på rättegång. Senare har flera avslöjanden om pedofilens liv fortsatt att komma till ytan, bland annat hur han fraktade flickor för att sälja sex på sitt privatplan ”Lolita Express” som profilerade makthavare som annat prins Andrew och den tidigare amerikanske presidenten Bill Clinton varit ombord på vid upprepade tillfällen. Även Melinda Gates berättade nyligen att globalisten Bill Gates hade fortgående kontakt med Epstein.

I december förra året dömde New Yorks federala domstol pedofilens partner Ghislaine Maxwell för bland annat sexhandel av minderårig som hon ska ha begått tillsammans med Epstein.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!