Fördröjd rättegång mot Freedom convoy-ledare går mot sitt slut

publicerad 6 januari 2024
- av Sofie Persson
Tamara Lich vid en presskonferens i februari 2022.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rättegången mot grundarna för Freedom Convoy i Kanada förväntades endast pågå i 16 dagar, men på grund av bland annat juridiska tvister och oförberedda vittnen har förhandlingarna blivit försenade. Nu närmar den sig dock slutet och förväntas vara över om ett par dagar.

Rättegången mot Tamara Lich och Chris Barber, de främsta figurerna bakom den kanadensiska Freedom Convoy, inleddes i september förra året. De står anklagade för brott inklusive skadegörelse, hindrande av polisverksamhet, uppmaning till skadegörelse och utövande av hot i samband med protestaktionerna.

Förväntningarna var att rättegången skulle pågå i 16 dagar men den har dragit ut på tiden på grund av en rad faktorer såsom juridiska komplikationer, tekniska förseningar, vittnen som inte varit redo samt frågor kring hanteringen av polisens bevismaterial. Åklagarna har använt videomaterial från demonstrationerna för att argumentera att Lich och Barber hade kontroll över deltagarna och uppmuntrade dem att stanna kvar i Ottawa. Å andra sidan hävdar försvaret att demonstranterna dirigerades av polisen, med instruktioner om var de skulle röra sig i staden.

Åklagarsidans argument avslutades före jul, och det är nu dags för försvaret att presentera sin del, rapporterar kanadensiska CBC.

Bannlyst från sociala medier

Rättegången återupptogs för endast en dag den fjärde januari, med anledning av bristen på lediga rättegångsdatum. Däremot har försvaret sagt att man behöver sammanlagt fem dagar till, vilket gör att rättegången nu närmar sig sitt slut. Hittills har varken Barber eller Lich vittnat, och det finns inga indikationer på att de kommer att göra det.

Lich blev förbjuden att använda sociala medier i samband med villkor för borgen, men har sedan december fått tillåtelse att återaktivera sitt konto på X, tidigare Twitter, efter 22 månaders uppehåll.

Jag har under en längre tid hoppats på att få mina tillstånd varierade och med den brist på bevis som vi har sett hittills (och) den oväntat långa tid som rättegången tar, kände vi att det var en bra tid att få detta specifika tillstånd granskat, sade Lich i ett uttalande till True North i samband med återaktiveringen.

När rättegången är avslutad har domaren upp till sex månader på sig att avkunna dom. En fällande dom för skadegörelse kan medföra maximistraff på 10 års fängelse.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!