Coronavirusets spridning

Serbien vägras EU-hjälp – vänder sig till Kina

Den serbiske presidenten uttrycker stark besvikelse gentemot EU.

Den serbiske presidenten Aleksandar Vucic fördömde under söndagen EU:s vägran att hjälpa till och bistå med medicinsk utrustning som Serbien behöver för att tackla coronapandemin och dess konsekvenser. Istället har man nu bett Kina om hjälp.

– Europeisk solidaritet existerar inte. Det var en saga på papper, sa en desperat serbisk president i samband med att han utlyst undantagstillstånd i landet.
– Som det är idag kan vi som ni vet inte ens importera varor på grund av den europeiska unionens beslut. Ursula von der Leyen (EU-kommissionens ordförande) sa för en tid sedan att vi inte får importera medicinsk utrustning från EU-länder.

Vucic konstaterade att man, eftersom man inte får någon hjälp från EU – trots att landet aspirerar på att bli medlemmar i den europeiska unionen – nu måste vända sig till Kina och har bett dessa att skicka allt från utrustning till läkare.

EU beslutade för en tid sedan att viss medicinsk utrustning inte ska exporteras till länder utanför EU i en förhoppning att kunna bygga på unionens egna förråd och säkra den egna sjukvården, något som Serbien nu alltså drabbas av.

Under måndagen hade Serbien 55 fall av coronaviruset men ännu inga dödsfall. Landet utlyste undantagstillstånd för två dagar sedan, där alla människor som passerar gränsen ska sättas i 12 dagars karantän och ingen får komma in i landet som inte har tillstånd att bo och arbeta där.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!