Serbien vägras EU-hjälp – vänder sig till Kina

Coronavirusets spridning

publicerad 17 mars 2020
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den serbiske presidenten Aleksandar Vucic fördömde under söndagen EU:s vägran att hjälpa till och bistå med medicinsk utrustning som Serbien behöver för att tackla coronapandemin och dess konsekvenser. Istället har man nu bett Kina om hjälp.

– Europeisk solidaritet existerar inte. Det var en saga på papper, sa en desperat serbisk president i samband med att han utlyst undantagstillstånd i landet.

– Som det är idag kan vi som ni vet inte ens importera varor på grund av den europeiska unionens beslut. Ursula von der Leyen (EU-kommissionens ordförande) sa för en tid sedan att vi inte får importera medicinsk utrustning från EU-länder.

Vucic konstaterade att man, eftersom man inte får någon hjälp från EU – trots att landet aspirerar på att bli medlemmar i den europeiska unionen – nu måste vända sig till Kina och har bett dessa att skicka allt från utrustning till läkare.

EU beslutade för en tid sedan att viss medicinsk utrustning inte ska exporteras till länder utanför EU i en förhoppning att kunna bygga på unionens egna förråd och säkra den egna sjukvården, något som Serbien nu alltså drabbas av.

Under måndagen hade Serbien 55 fall av coronaviruset men ännu inga dödsfall. Landet utlyste undantagstillstånd för två dagar sedan, där alla människor som passerar gränsen ska sättas i 12 dagars karantän och ingen får komma in i landet som inte har tillstånd att bo och arbeta där.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!