Nu stoppar även Sverige Astra Zenecas vaccin – tillfälligt

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 16 mars 2021
- av Sofie Persson
Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten följer efter flera andra länder och pausar nu Astra Zeneca-vaccinet. Detta efter uppmärksamheten kring misstänkta skadeverkningar som bland annat inkluderat blodproppar och ett dödsfall.

Förra veckan rapporterade Nya Dagbladet om hur flera länder pausat vaccinet efter bland annat ett dödsfall i Danmark och flera blodproppar som misstänkts orsakats av vaccinet. Sverige har nu bestämt sig för att gå i samma led som flera andra länder och pausar användningen av Astra Zeneca-vaccinet.

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande att Sverige också pausar vaccinet tillfälligt, tills europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) utredning angående misstänka skadeverkningar är klar.


Annonser:


Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

EMA och Läkemedelsverket ska enligt uppgift utreda rapporter om allvarliga misstänkta biverkningar från Astra Zeneca-vaccinet som främst handlar om blodproppar i kombination med blödning men även inkluderar ett dödsfall.

Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, konstaterar Tegnell.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.