Nu stoppar även Sverige Astra Zenecas vaccin – tillfälligt

Publicerad 16 mars 2021

Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten följer efter flera andra länder och pausar nu Astra Zeneca-vaccinet. Detta efter uppmärksamheten kring misstänkta skadeverkningar som bland annat inkluderat blodproppar och ett dödsfall.

Förra veckan rapporterade Nya Dagbladet om hur flera länder pausat vaccinet efter bland annat ett dödsfall i Danmark och flera blodproppar som misstänkts orsakats av vaccinet. Sverige har nu bestämt sig för att gå i samma led som flera andra länder och pausar användningen av Astra Zeneca-vaccinet.

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande att Sverige också pausar vaccinet tillfälligt, tills europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) utredning angående misstänka skadeverkningar är klar.
Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

EMA och Läkemedelsverket ska enligt uppgift utreda rapporter om allvarliga misstänkta biverkningar från Astra Zeneca-vaccinet som främst handlar om blodproppar i kombination med blödning men även inkluderar ett dödsfall.

Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, konstaterar Tegnell. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!