Danska läkaren: “Vaccinskador riskerar att ignoreras i politiserad debatt”

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 14 september 2023
- av Sofie Persson
Christine Stabell Benn

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Trots över 70 000 rapporterade biverkningsfall från covidvaccin i Danmark möter patienter fortfarande ofta misstro när de rapporterar symptom. Läkaren Christine Stabell Benn varnar för att vaccinskador riskerar att inte tas på allvar på grund av den kraftiga politiseringen av debatten.

Christine Stabell Benn är läkare och professor vid Syddansk Universitet samt även chef för den danska delen av Bandim Health Projects forskningsstation i Guinea-Bissau, där man forskar om bland annat ospecifika effekter av vacciner.

Hon berättar för danska Medicinsk Tidskrift att hon under en kort period fått över 100 rapporter från patienter som bedömer sig ha blivit vaccinskadade av injektioner från covidvaccin. Symptom som patienterna fått är bland annat hjärtinflammation, smärta, allergier, tinnitus och andfåddhet.

Patienterna ifråga har mötts av misstro från sjukvården när de sökt hjälp och vittnar även om att ha blivit avfärdade med det nedsättande epitetet “anti-vaxxer” när de tagit upp ämnet i andra sammanhang, något hon pekar på är ett “recept för misstro mot vacciner”.

Om du känner någon som har diagnostiserats med en allvarlig sjukdom, försök att fråga dig själv: Tänk om de bara hade mötts av svaret att ‘det är nog bara något du inbillar dig’, säger Stabell Benn till Medicinsk Tidskrift.

Tänk om det inte hade funnits något sjukvårdssystem som kunde fånga upp dem, känna igen dem och erbjuda dem behandling för deras specifika sjukdom. I vissa fall litar inte ens deras egen familj och vänner på deras upplevelser. Det kan ge dig en uppfattning om vad vaccinpatienter går igenom, tillägger hon.

“Måste finnas hjälp att få”

Vidare menar läkaren att den “kognitiva partiskhet” hon upplever kring vacciner bidrar till att yrkesverksamma inte är tillräckligt kritiska mot fas III-studierna av covidvaccinerna. Man förbiser att det handlar om studier och inte en fastställd bild av preparatens effekt och biverkningar.

Jag är rädd att det har kommit till en punkt där läkare och myndigheter inte tar vaccinbiverkningar på tillräckligt stort allvar och människor med verkliga skador inte får hjälp.

Så länge vi bara har begränsad kunskap och få studier om covid-19-vaccinerna bör alla förfrågningar från patienter om vaccinbiverkningar tas på allvar och rapporteras till myndigheterna. Myndigheterna måste sedan följa upp förfrågningen och se till att det finns hjälp att få, fortsätter Stabell Benn.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!