MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

Astra Zeneca i Norge: “Förlåt”

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 19 maj 2022
- av Sofie Persson

Att Astra Zenecas covidvaccin orsakat allvarliga biverkningar och även dödsfall är bekräftat, även om myndigheter ändå valde att använda vaccinet på grund av ”nyttan”. Nu ber norska kommunikationsdistributören för Astra Zeneca, Jacob Lund, om ursäkt till dem som drabbats av vaccinskador.

Det är fruktansvärt tungt när friska människor drabbas av biverkningar när det ska vara ett vaccin som ska skydda dem.

I samband med att covidvaccinen började rullas ut på marknaden förra året blev Astra Zenecas injektioner inledningsvis de mest omtalade. Rapporter om allvarliga blodproppar i samband med dödsfall gjorde att flera tvekade att ta covidvaccinet och flera länder valde att stoppa Astra Zenecas covidvaccin.

En norsk expertgrupp kom fram till det var just det covidvaccinet som orsakade de farliga blodpropparna, något som också den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA bekräftade. Trots det fortsatte man injicera människor världen över med argumentet att ”fördelarna överväger riskerna”, något man även Sverige valde att anpassa sig efter.

Nu medger den norska kommunikationsdistributören för Astra Zeneca, Jacob Lund, att vaccintillverkaren kunde ha kommunicerat annorlunda till medborgarna när det var som värst.

Det är fruktansvärt tungt när friska människor drabbas av väldigt, väldigt sällsynta biverkningar när det ska vara ett vaccin som ska skydda dem mot en allvarlig och smittsam sjukdom vi levt med de senaste åren, säger Lund till norska Schibstedägda VG.

I Norge finns fem dödsfall som kunnat konstateras vara orsakade av Astra Zenecas injektioner och för det ber Lund nu om ursäkt för.

Det är fruktansvärt tungt när det finns fall som de som hänt i Norge. Vi beklagar att oskyldiga, friska människor drabbades. Förlåt.

När Norge pausade covidvaccinet i mars förra året gick Lund själv ut i rikstäckande tv och sade att deras vaccin var säkert att använda, det är något han idag ger sig själv kritik för.

Jag tror att både jag och andra har lärt oss att man ska vara försiktig med att vara kategorisk i ett tidigt skede där det råder mycket osäkerhet, säger han.

Än idag vet man inte exakt vad som hände i kroppen på de som avled till följd av vaccinet, men Lund vill ändå betona att Astra Zenecas vaccin också räddat många liv.

Jag hoppas och tror att när man får lite distans så ser man att det här vaccinet också har getts till så många människor över hela världen. Det har spelat en roll för att avvärja pandemin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend