Ryssland öppnar ny front i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 13 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Ryssland säger sig ha tagit kontroll över flera bosättningar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ryssland har till synes inlett vad som kan vara en plan att inta, alternativt omringa, Ukrainas näst största stad Kharkov. Sedan ett par dagar tillbaka har ryska styrkor strömmat in över den rysk-ukrainska gränsen kring Belgorod i riktning mot Kharkov.

I skrivande stund rapporterar säkra källor om inledande framgångar för ryska styrkor samtidigt som Ukraina tvingats omgruppera ett flertal brigader från andra frontavsnitt för att möta anfallet

Under natten till 10 maj inledde ryska trupper en operation vid norra delen av Ukrainas Kharkovregion. Något som bör ses som en ny fas i den pågående krigföringen. Striderna är dynamiska och situationen förändras ständigt, som brukligt är i krig.

Vissa preliminära konklusioner kan emellertid redan skönjas. Det pågår för närvarande aktiv stridskontakt för ukrainska armén vid den nyöppnade fronten vid ett flertal bosättningar långt in på ukrainsk mark.

Militära faciliteter och infrastruktur som används av ukrainska styrkor träffas av rysk artillerield på avstånd mellan 10 och 50 kilometer. Vilket betyder att även de ukrainska bakre underhållslinjerna med sannolikhet är hårt ansatta.

Ryska försvarsministeriet har meddelat att enheter från de nordligaste truppförbanden har tagit kontroll över bosättningarna Borisovka, Ogurtsovo, Pletenevka, Pylnaya och Strelechya i Kharkovsregionen.

Högt tryck på flera fronter

Ryska styrkor har enligt uppgifter gjort ytterligare territoriella framsteg och nått den sista byn innan Lyptsi, belägen fem kilometer från ryska gränsen. I området runt Vovchansk i Kherson-regionen sägs striderna ha flyttats in i stadskärnan (obekräftat).

På grund av det höga trycket från ryska styrkor har ett antal ukrainska brigader överförts till Kharkov-regionen för att stabilisera situationen. Detta samtidigt som den ukrainska armén sedan ett par månader tillbaka tvingats till reträtt på ett flertal avsnitt av fronten, något Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

I området kring staden Krasnogorovka, före kriget med cirka 15 000 invånare, i Donetsk-regionen har ryssarna enligt geolokaliserade källor erövrat hela den östra delen av staden. Något som skapat en mycket kritisk situation för de ukrainska försvararna.

Den första geolokaliseringen från den viktiga transport- och underhållsleden vid och omkring staden Chasiv Yar (bef. 12 000) bekräftar att ryssarna gör framsteg även där.

Om Ukraina förlorar kontrollen över Chasiv Yar menar bedömare att det finns en överhängande risk att en stor del av sydöstra delen av frontlinjen vacklar.

Putin avsätter Shoigu som rysk försvarsminister

I samband med den nya ryska offensiven har president Vladimir Putin föreslagit att Sergey Shoigu ersätts som rysk försvarsminister av tillförordnad förste vice premiärminister, Andrey Belousov. Shoigu har istället nominerats till sekreterare för det ryska säkerhetsrådet.

Dumans senatorer ska diskutera nomineringarna den 13 maj och ett möte i Federationens råd är planerat den 14 maj för godkännande. Putin har i skrivande stund inte ändrat sina övriga kabinettsnomineringar.

Den förnyade striden nära Kharkov är blott en del av den pågående konflikten, men kan symbolisera de problem båda sidor står inför. Ukrainska trupper kämpar med begränsade resurser och en bred front som kräver en ansträngande försvarsstrategi.

Ryska styrkor är likaledes utspridda, men landets större militära resurser gör situationen mindre kännbar. Samtidigt har ryska styrkor visat en ökad frekvens av taktiska framsteg, något som i sig påverkar stridsdynamiken.

Under senare månader har ukrainska armén upplevt gradvisa förluster av viktig utrustning, särskilt inom artilleri, vilket ökat beroendet av alternativa försvarsåtgärder som drönare och infanteri. De närmaste månaderna, kanske till och med veckorna, kan förhoppningsvis visa i vilken riktning den pågående konflikten utvecklas.

Betydelsen av Kharkov

Kharkov är Ukrainas näst största stad med en förkrigsbefolkning på 1,5 miljoner och staden är ett viktigt centrum och symbol för båda länderna. Kharkov ligger mindre än 40 kilometer från gränsen till Ryssland. På andra sidan, ungefär samma avstånd från gränsen, ligger Belgorod, den närmaste stora ryska staden.

I början av den ryska invasionen var Kharkov en av de första städerna i skottlinjen och under de första dagarna försökte ryska militären inta staden. Denna offensiv var från ryskt håll inledningsvis dåligt organiserad med otillräckliga styrkor och staden intogs därför inte.

Medan den regionala huvudstaden i sig inte intogs, lyckades ryska trupper ta kontroll över en betydande del av regionen öster om staden. Frontlinjen hölls emellertid av otillräckliga mindre styrkor, och i september 2022 pressade en ukrainsk motoffensiv ryska trupper långt österut in i Luhansk-regionen.

Sedan dess löper frontlinjen nord-syd öster om Kharkov, och längs statsgränsen norr om Kharkov i en allmän väst-östlig riktning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!