Betydande ryska framsteg i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 2 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Många bedömare har i månader argumenterat för att Ukraina inte kommer att kunna vinna kriget.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ryssland har sedan årsskiftet befäst och flyttat fram sina positioner med den största territoriella framryckningen sedan krigets början. Samtidigt uppmanar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj USA och dess allierade att intensifiera vapenleveranserna.

Ryssland har sedan ett par månader tillbaka trappat upp sin offensiv längs med fronten i framför allt den östra sektorn och därmed säkrat sina största territoriella framsteg sedan 2022.

Pågående expansion, inklusive farhågor inför den kommande ryska sommaroffensiven, har utlöst alarmklockor i Kiev och bland landets västliga allierade. En koalition som nu fruktar för Ukrainas blotta existens samt den övergripande geopolitiska stabiliteten i regionen.

Enligt ukrainska militäranalytiker har den pågående ryska offensiven skapat ett kritiskt läge för Ukraina, där USA:s och västländernas stöd, enligt makthavarna i Kiev spelar en avgörande roll för landets fortsatta försvarsförmåga och överlevnad.

Ukraina Bradley
En amerikansk Bradley Fighting Vehicle (BFV) under 2023 års misslyckade ukrainska motoffensiv ses här utbränd på slagfältet. Foto: Telegram/faksimil

Kollaps i Avdijivka

Efter en långvarig väntan på amerikanskt militärt stöd som till syvende och sist godkändes – via vad kritiker menar var ett stort svek av den republikanske kongresstalesmannen Mike Johnson (R) – står Ukraina nu inför ökad rysk militär närvaro längs frontlinjerna.

Något som på allvar har satt landets försvarskapacitet på prov. Inte minst dess luftvärn och flygvapen, som på vissa frontavsnitt är mer eller mindre icke existerande. Adderas till detta bör en hisnade och djupt oroande manskapsförlust på cirka en halv miljon ukrainska soldater, i form av döda, sårade och saknade, tas i beaktande.

Ryska styrkor har utnyttjat den artilleribrist som plågat Ukrainas försvar sedan december 2023 för att pressa framåt längs östfronten, med särskild framgång nära den kraftigt befästa och logistiskt sett viktiga staden Avdijivka, belägen centralt vid Donetsk oblast.

Denna taktiska framryckning har på allvar oroat ukrainska militära ledare, som nu varnar för hotet mot viktiga försörjningslinjer och strategiska områden i östra Ukraina.

De senaste frontrapporterna gör gällande att ryska styrkor tagit kontroll över sina första positioner i samhället Arkhanhelske (Kherson Oblast), vilket lett till att ukrainska trupper hamnat i en inringning mellan Arkhanhelske och Keramik. Enligt tillförlitliga källor har ryska styrkor även erövrat byn Paraskoviivka.

Det råder även hög aktivitet i Chasiv Yar, där flera hus lär ha säkrats av ryska styrkor. Samtidigt har ukrainska trupper inlett en motattack öster om Yampolivka och där lyckats återta förlorade positioner längs skogskanten.

Trots internationella uppmaningar och ukrainska vädjanden om ytterligare militärt och ekonomiskt stöd, har Ryssland fortsatt att avancera mot exempelvis Pokrovsk och Chasiv Yar, och därmed ytterligare försvagat Ukrainas försvarsposition.

Ulf Kristersson har lovat att Sverige ska stötta Ukraina “så länge det krävs”. Foto: Magnus Liljegren/Regeringen

Kharkov nästa?

President Volodymyr Zelenskyj har utfärdat en stark uppmaning till västländerna om en kraftig intensifiering av militära leveranser i syfte att stärka Ukrainas försvarsförmåga. Han har understrukit situationens akuta tillstånd och larmat om den ökande risken för vad han menar är ytterligare rysk invasion eller territoriell expansion.

Exempel på detta är tecken som påvisar att den ryska armén för närvarande genomgår en uppbyggnad av trupper och materiel vid gränsen nordost om Ukrainas näst största stad Kharkov.

Denna möjliga armékår (ungefär två till fyra divisioner) skulle i sådant fall enligt flera källor antas gå under Armégrupp Nord med beteckningen “N”, under förmodad ledning av Generalöverste Aleksandr Lapin.

Samtidigt som Ukraina kämpar för att förstärka sina befästningar längs frontlinjerna, samt inte minst desperat försöker få fram manskap att fylla de rejält dränerade manskapsleden, står nu landet, med tanke på den förmodade kommande ryska sommaroffensiven, inför en osäker framtid där de ryska framstegen hotar att förändra den geopolitiska dynamiken i regionen i grunden.

Om den ryska armén de facto avancerar in i Ukraina, via gränsen Kharkov/Sumy, står Volodymyr Zelenskyj med stor sannolikhet inför sin största utmaning sedan kriget började den 22 februari 2022.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!