Ryska vaccinskeptiker blir av med lönen

Coronarepressionen

publicerad 27 juni 2021
- av Isac Boman

Arbetare i Moskva som av olika skäl inte vill ta det kontroversiella coronavaccinet kommer att skickas hem från sina arbeten och inte heller få någon lön, enligt nya direktiv från stadens ledning som i praktiken tvingar befolkningen att vaccinera sig.

Även i Ryssland hårdnar alltså coronarepressionen. I ett uttalande under torsdagen meddelade myndigheterna hur man tänker agera för att pressa och i praktiken tvinga befolkningen att låta sig vaccineras, rapporterar RT.

Nyligen kunde Nya Dagbladet rapportera om att boende i Moskva inte längre har rätt till planerad vård om de inte kan visa ett vaccinationsbevis. Ett nytt direktiv kräver nu även att minst 60 procent av företagens anställda som har kontakt med kunder och allmänhet ska vara vaccinerade och det gäller inom såväl industri, sjukvård, transport och nöjesbranschen. De företag som inte kan visa att en majoritet av deras anställda har vaccinerat sig riskerar dryga böter.


Annonser:


Från myndighetshåll bekräftar man också att det nya regelverket innebär att företag i Moskva inte heller behöver betala ut lön till arbetare som vägrar låta sig injiceras.

Arbetsgivaren är skyldig att stänga av den anställde från arbetet vid avsaknad av medicinska kontraindikationer”, heter det och man förklarar att det enbart finns en kort ”lista” på medicinska tillstånd i form av infektionssjukdomar och allvarliga kroniska sjukdomar som innebär att man slipper vaccinationskravet.

Även distansarbetare och egenföretagare omfattas av vaccinationskvoterna på 60 procent, vilket innebär att småföretagare kommer att tvingas vaccinera sig om de ska undvika böter.

Noterbart är att den ryska befolkningen är en av de mest vaccinskeptiska i världen och att över hälften av de svarande i en större enkät var mycket tveksamma eller ovilliga att låta sig vaccineras.

Nyligen meddelade makthavarna också att enbart vaccinerade människor och de som kan visa att de haft viruset under det senaste halvåret är välkomna att besöka barer, caféer och restauranger i Moskva.

Rysslands ombudsman för mänskliga rättigheter, Tatyana Moskalkova, kallar det nya vaccinationstvånget för ett ”oärligt spel” och menar att det bidrar till en social masspsykos där människor blir rädda för att utsättas för olika tvångsåtgärder.

Den ryska federala regeringen har försvarat Moskvas agerande och hävdar att man stödjer de mycket repressiva åtgärderna eftersom man befinner sig i en ”unikt svår epidemiologisk situation”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.