Österrike på väg att avveckla krisåtgärder

Coronavirusets spridning

publicerad 8 april 2020
- av Isac Boman
Om allt går som förbundskanslern Sebastian Kurz planerat kan Wien snart åter vara en levande stad.

Österrike satte tidigt in åtgärder och restriktioner för att tackla coronapandemin. Nu meddelar landet att man är på väg att lämna krisen och butikerna förväntas öppna igen efter påsk.

Förbundskanslern Sebastian Kurz förklarade under en presskonferens att landets regering har tagit fram en försiktig plan för att återuppliva näringslivet i landet och återgå till det normala, rapporterar Business Insider.

– Österrike reagerade snabbare än andra länder så vi har har lyckats förhindra de värsta scenarierna. Dessa omständigheter ger oss nu möjligheten att ta oss upp från krisen snabbare, men enbart om vi alla fortsätter följa de uppsatta åtgärderna.

Förbundskanslern menar vidare att påskveckan blir den period som kommer att avgöra om återgången till ett normalt samhälle efter påskhelgen kommer att vara möjlig.

Tanken är att mindre butiker och verksamheter kommer att öppna den 14 april och att samtliga affärer, gallerior och liknande kommer att öppna igen den 1 maj. Vissa restriktioner kommer dock att finnas kvar, bland annat ska man fortsätta hålla avstånd till varandra, lämna bostaden endast av giltiga skäl och bara umgås med den egna familjen. När dessa restriktioner lyfts är oklart.

Österrikes strategi var att testa en mycket stor del av befolkningen och dessutom införa krav på bärande av munskydd, detta har gjort så att landet har klarat sig bättre än Sverige och många andra europeiska länder.

Även Danmark har meddelat att man överväger att gradvis öppna upp samhället igen efter påsk och lyfta de restriktioner som satts in, förutsatt att antalet smittade och avlidna inte ökar dramatiskt under de kommande två veckorna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!