Coronavirusets spridning

Österrike på väg att avveckla krisåtgärder

Om allt går som förbundskanslern Sebastian Kurz planerat kan Wien snart åter vara en levande stad.

Österrike satte tidigt in åtgärder och restriktioner för att tackla coronapandemin. Nu meddelar landet att man är på väg att lämna krisen och butikerna förväntas öppna igen efter påsk.

Förbundskanslern Sebastian Kurz förklarade under en presskonferens att landets regering har tagit fram en försiktig plan för att återuppliva näringslivet i landet och återgå till det normala, rapporterar Business Insider.
– Österrike reagerade snabbare än andra länder så vi har har lyckats förhindra de värsta scenarierna. Dessa omständigheter ger oss nu möjligheten att ta oss upp från krisen snabbare, men enbart om vi alla fortsätter följa de uppsatta åtgärderna.

Förbundskanslern menar vidare att påskveckan blir den period som kommer att avgöra om återgången till ett normalt samhälle efter påskhelgen kommer att vara möjlig.

Tanken är att mindre butiker och verksamheter kommer att öppna den 14 april och att samtliga affärer, gallerior och liknande kommer att öppna igen den 1 maj. Vissa restriktioner kommer dock att finnas kvar, bland annat ska man fortsätta hålla avstånd till varandra, lämna bostaden endast av giltiga skäl och bara umgås med den egna familjen. När dessa restriktioner lyfts är oklart.

Österrikes strategi var att testa en mycket stor del av befolkningen och dessutom införa krav på bärande av munskydd, detta har gjort så att landet har klarat sig bättre än Sverige och många andra europeiska länder.

Även Danmark har meddelat att man överväger att gradvis öppna upp samhället igen efter påsk och lyfta de restriktioner som satts in, förutsatt att antalet smittade och avlidna inte ökar dramatiskt under de kommande två veckorna.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!