Nu bötfälls Solberg för brott – mot sina egna restriktioner

Coronarepressionen

publicerad 9 april 2021
- av Sofie Persson
Norges statsminister Erna Solberg.

Erna Solberg får nu betala 20 000 norska kronor efter födelsedagsfirandet i fjällen under februari som bröt mot de lagar hennes eget politiska styre infört i Norge.

Fjällresan för Norges statsminister Erna Solberg blev dyrare än väntat. Det var i februari som Solberg och hennes familj åkte till den norska fjällorten Geilo. Nya Dagbladet rapporterade om hur hon och hennes familj bröt mot de gällande coronarestriktionerna som införts under hennes styre när de samlades fler än tio personer för att äta middag – två dagar i rad.

Statsministern bad om ursäkt men polisen valde att påbörja en utredning. Den utredningen har nu kommit fram till att Erna Solberg brutit mot de gällande restriktionerna och får böta 20 000 norska kronor. Det berättar den norska polisen i en presskonferens via norska NRK.

Polischefen Ole B. Sæverud säger att de vill ge ett straff till statsministern för att ”behålla allmänhetens förtroende” för restriktionerna.

Även om lagen är lika för alla så är inte alla lika. Solberg är landets främste förtroendevald och har vi ett flertal tillfällen framför regeringens beslut angående åtgärderna för att minska pandemin, säger han.

Även om restaurangen också bröt mot gällande regler har polisen beslutat att inte ge dem något straff.

Om vi hade stött på incidenten när den hände så hade vi förtydligat reglerna och gett order om att avsluta evenemanget, säger han.

Erna Solberg har själv inte kommenterat polisens uppgifter i nuläget.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.