New York tar efter Kina – behandlar coronasmittade med C-vitamin

Coronavirusets spridning

publicerad 26 mars 2020
- av Isac Boman

Nu har läkare i New York börjat behandla svårt sjuka coronapatienter med intravenös C-vitamin. Behandlingsmetoden är direkt kopierad från Kina där den använts med framgång.

Dr Andrew Weber är specialist i klinisk vård vid icke vinstdrivande Northwell Health som är den största sjukvårdsvårdleverantören i New York och berättar för Daily Mail att man ser på C-vitamin som mycket effektivt men att det ändå inte lyfts fram lika mycket som andra behandlingsmetoder.

– Patienterna som fick C-vitamin blev betydligt bättre än de som inte fick C-vitamin. Det hjälper väldigt mycket men det lyfts inte fram eftersom det inte är ett ”sexigt” läkemedel.


Annonser:


Enligt Jason Molinet som är talesperson för Northwell Health har C-vitamin nu börjat användas i hög utsträckning inom vården för att behandla just coronasmittade. Han kan inte ge exakta siffror för hur många av de cirka 700 coronapatienter i deras upptagningsområde som behandlas med C-vitamin men bekräftar att metoden blir allt mer efterfrågad.

Andrew Weber säger att man också har prövat annan typ av medicinering, bland annat hydroxiklorokin som egentligen fungerar som en malariamedicin, antibiotikumet azitromycin och diverse blodförtunnande medicin. Doserna man använder för C-vitamin är omkring 1500 mg tre till fyra gånger dagligen.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att C-vitamin använts vid ett sjukhus i Shanghai på omkring 50 patienter och att dessa i genomsnitt tillfrisknade tidigare än de som inte fått vitaminet. Uppgifter från Shanghai gjorde också gällande att mycket höga doser av C-vitamin sattes in på en patient som försämrats kraftigt med resultatet att tillståndet snabbt stabiliserades.

USA spås bli coronapandemins nästa epicentrum och i just New York-området sprids smittan snabbare än någon annanstans. Experter har varnat för att 15 miljoner New York-bor kan komma att smittas av viruset.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.