Medborgare stämmer Trudeau

publicerad 20 februari 2024
- av Sofie Persson
Justin Trudeau
Trudeau införde krigslagar mot den egna befolkningen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En stämningsansökan har skickats in mot Kanadas regering, finansinstitutioner, polis och andra aktörer som är relaterade till det “otillbörliga användningen” av krigslagen The Emergencies Act, som implementerades mot befolkningen under 2022. Bland andra står premiärminister Justin Trudeau som en av de svarande.

I januari i år konstaterade en federal domstol i Kanada att regeringens åberopande av krigslagen var orimligt och stred mot grundlagen och yttrandefriheten. Regeringen svarade dock att man skulle överklaga beslutet eftersom man ansåg att det var det rätta att göra vid tillfället för att stoppa protesterna, som man anser var “ett allvarligt hot mot den allmänna säkerheten“.

Nu har en ny stämningsansökan gällande användandet av lagen skickats in vid Ontario Superior Court i Ottawa. Bakom den står ett tjugotal privatpersoner och företag som anser att man “utsatts för det otillbörliga användandet av Emergencies Act“.

En demokrati är bara så stark som dess engagemang för rättsstatsprincipen, och när en regering beslutar att den inte är bunden av Kanadas lagar, bryter den olagliga handlingen inte bara mot lagen, den undergräver och försämrar den demokrati som gav regeringen makten från första början“, lyder ett pressmeddelande från advokatbyrån Loberg Ector, enligt kanadensiska tidningen The Star.

Vidare begär man en “förklaring att de svarande agerade i panik, politiskt agg och med avsikt att bestraffa och skrämma medborgare i Kanada“.

Premiärminister Trudeau står som svarande till ansökan, tillsammans med flertalet andra ministrar. Även de sex stora bankerna står med, eftersom de bidragit till att frysa tillgångar i samband med införandet av krigslagen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!