Trudeau på flykt när lastbilsparaden intog Ottawa

Coronarepressionen

publicerad 31 januari 2022
- av Sofie Persson
Lastbilskortegen på väg in i centrala Ottawa.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Lastbilsprotesten “Freedom Convoy” i Kanada har samlat stora folkmassor utanför parlamentet i Ottawa för att kräva att man tar bort vaccinmandaten i landet. Premiärministern Justin Trudeau har flytt med påstådd “covidexponering” som ursäkt och befnner sig på hemlig plats i staden.

Tamara Lich, en av organisatörerna bakom protesten, menar att man är där för att stanna och inte kommer att flytta på sig förrän deras krav är uppnådda.

Under helgen samlades lastbilschaufförer i Kanada för att protestera mot de nya vaccinmandaten som landet infört. Ska man numera passera gränsen till USA behöver man vara fullt vaccinerad eller som kanadensare visa upp ett negativt PCR-test samt sitta i karantän i två veckor.

Reaktionen från lastbilschaufförernas sida har varit att ordna en ”resande demonstration”, något som Nya Dagbladet rapporterade om i fredags.

Den enorma kortegen, som varit oöverskådlig även på drönarbilder, uppges ha varit 70 kilometer lång och började i den västligaste provinsen British Columbia. Den har färdats över mer än halva landet innan den nådde sin destination i huvudstaden Ottawa.

Demonstranter utanför Kanadas parlamentsbyggnad i helgen. Foto: Vanessa Roy/Facebook

Det här handlar om mycket mer än covid, det handlar om kontroll och tyranni, säger lastbilschauffören Luke Winkels, till Toronto Sun.

Världen över har det folkliga stödet till lastbilschaufförerna noterats, otaliga kanadensare har samlats efter vägarna och dessutom bistått med mat och bensin till kortegen. Väl framme samlades konvojen utanför parlamentet och möttes där av ännu fler kanadensare som ville delta i demonstrationen.

Vaccinationskraven gör att vi är på väg mot ett nytt samhälle som vi inte har röstat för, säger Philippe Castonguay, en affärsman som kört från Quebec för att delta.

Jag har aldrig gjort något liknande i mitt liv. Säg inte till mig att jag måste stoppa in något i kroppen mot min vilja, säger Lorraine Commodore till CBC.

Det är oklart hur många som samlades i Ottawa, men det kan röra sig om upp till 50 000 människor, rapporterar Daily Mail.

Premiärminister Justin Trudeau sade dagarna innan att det handlade om en ”liten andel” människor med ”oacceptabla åsikter” som varit delaktiga i protesten. I ett meddelande på Twitter kort därefter meddelade Trudeau att han blivit ”exponerad” för covid-19 och måste isolera sig.


Enligt uppgift ska han och hans familj ha blivit eskorterade till en hemlig plats i staden. Om han planerar att vänta ut protestanterna kan han dock få vänta länge. Tamara Lich meddelar att man inte kommer att flytta sig förrän regeringen bemött problemen, rapporterar CTV News.

Vi åker inte förrän ni alla och alla era barn är fria, deklarerade Lich på söndagsmorgonen till demonstranterna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!