Disneyland Shanghai stängde in besökarna efter covidfall

publicerad 2 november 2022
- av Sofie Persson
Tusentals besökare fick inte tillåtelse att lämna Disneyland i Shanghai.

Disneyland i Shanghai stängdes plötsligt ner under måndagen på grund av strikta covidrestriktioner. Dessutom valde man att inte släppa ut de tusentals besökarna innan man stängde parken, de hölls istället i karantän tills de kunde uppvisa ett negativt test.

I Kina har man sedan en tid tillbaka haft en så kallad ”nolltoleransstrategi” mot covid-19 där man tagit till extrema åtgärder för att försöka upprätthålla denna. Befolkningen har fått utstå mängder med övergrepp där man bland annat separerat covidpositiva barn från sina föräldrar och tvingat människor till så kallade ”karantänanläggningar”. I september kraschade en buss fylld med covidpositiva människor på väg till en sådan anläggning, vilket resulterade i att 27 personer dog. Detta väckte debatt angående regimens covidpolitik på sociala medier, vilket dock snabbt tystades ner.

Nedstängningar är bara en del av det kinesiska styrets tillvägagångssätt vid misstänka fall av covid-19, även direkta instängningar av människor förekommer. Exempelvis spårade man ett coronafall till ett Ikeavaruhus i Shanghai i augusti i år, varpå man snabbt stängde butiken – medan alla kunder tvingades stanna kvar. Kunderna hölls därefter i karantän under två dagar samt ytterligare fem dagars ”hälsoövervakning”.

Nu har även Disneys nöjespark i Shanghai plötsligt blivit nedstängd, rapporterar Washington Post. Tusentals människor besökte nöjesparken under måndagen, men fick sedan inte lämna parken för att åka hem efter att regeringen spårat tio fall av covid-19 i närheten. I videor kunde man se människor springa i panik mot grindarna, men de blev snabbt fångar i det som ofta kallas ”världens lyckligaste plats”. För att få komma ut måste man först ta ett negativt covidtest.

Disneyland har redan, likt andra platser i Kina, strikta covidrestriktioner där man bland annat måste uppvisa ett negativt test samt mäta sin kroppstemperatur för att få komma in.

En talesman för parken meddelade senare att samtliga som varit instängda i parken testats negativt och att de därmed fått tillåtelse att lämna Disneyland. Det är dock oklart hur länge besökarna tvingades hållas instängda. Nöjesparken uppges i nuläget hållas stängd tills vidare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.