Tyska lantbrukare i protester mot regeringen

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 21 december 2023
- av Sofie Persson
1700 traktorer samlades i Berlin under måndagen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tyska lantbrukare protesterade under måndagen i Berlin mot regeringens planer på minskade skattelättnader för diesel, som är en viktig resurs inom jordbruket. Åtgärden, som beskrivs som en del av en bredare “budgetomstrukturering”, har väckt oro över följderna för landsbygdens näringsliv.

Förra onsdagen nådde den tyska regeringen en överenskommelse för att försöka lösa en budgetkris och för att kunna hålla fast vid planerna att öka stödet till kriget i Ukraina. Tysklands högsta domstol ogiltigförklarade ett regeringsbeslut om att återanvända 60 miljarder euro, som ursprungligen var avsedda för att dämpa negativa effekter av coronapolitiken men istället planerades att användas till klimatpolitik och även för att modernisera landet, rapporterar AP. Domen gjorde att man saknade 17 miljarder inför nästa års budget.

Ett av besluten i överenskommelsen var att regeringen skulle frambringa de saknade miljarderna genom att ta bort lantbrukares skattelättnader på diesel.

Under måndagen blockerade 1700 traktorer vägen som leder upp till Brandenburg Gate i centrala Berlin för att protestera mot regeringens beslut. Lantbrukarna pekar mot att slopade skattelättnader kommer att tynga sektorn med omkring en miljard euro per år och att åtskilliga lantbrukare redan har det knapert och man uttrycker stark oro för att beslutet tvingar fler till konkurs.

Idag har vi skickat en tydlig signal till den federala regeringen: Dra tillbaka skattehöjningarna för jordbruket, säger lantbrukaren Joachim Rukwied till Politico. Nu får det vara nog, det måste dras tillbaka. Den här politiken måste få ett slut, annars är ett regeringsskifte nödvändigt, fortsätter han.

Jordbruksminister Cem Özdemir och finansminister Christian Lindner talade till lantbrukarna under måndagens protest och uttryckte själva reservationer över regeringens beslut.

Jag tror inte mycket på nedskärningar i den här omfattningen och jag trodde inte mycket på dem tidigare, sa Özdemir till publiken. Tvärtom: Jag varnade den federala regeringen för detta. Jag kämpar i kabinettet för att se till att det inte kommer till denna omfattning, menade han.

Tidigare i år protesterade lantbrukare i Nederländerna mot regeringens miljöförslag om minskade kväveutsläpp, som i praktiken innebär att flera jordbruk tvingas minska produktionen rejält eller helt stänga verksamheten. Protesterna blev stora och föranledde ett enormt uppsving för det nya bondepartiet BBB i regionalvalet under året, där partiet fick över 19 procent av alla röster.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!