MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Krav på covidpass för italienarna – om de vill behålla arbetet

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 21 september 2021
- av Sofie Persson
Italiens hälsominister, Roberto Speranza.

Italien ser ut att bli det första landet i Europa att tvinga både offentligt och privat anställda att uppvisa ett giltigt covidpass. De som inte kan uppvisa något sådant intyg kan komma att bli avstängda från jobbet och få kraftiga böter.

Snart måste de flesta arbetare i Italien kunna visa upp ett giltigt covidpass för att få tillträde till sina arbetsplatser, skriver NY Times. Landet har redan implementerat kravet inom hälso- och sjukvården, men nu kommer detta även att gälla arbetare inom fabriker, restauranger, offentliga kontor, affärer med mera.

Det nya kravet innebär i praktiken att man måste kunna visa upp ett intyg på att man injicerats med minst en dos vaccin, haft covid-19, eller nyligen tagit ett negativt test, för att få komma till sitt arbete. Totalt uppskattas detta beröra totalt 23 miljoner människor.

Det är arbetsplatsen som skall bära ansvaret att tillse att det nya kravet åtföljs. Arbetare som inte underkastar sig och följer kraven kan komma att bli avstängda samt även kunna få böter på upp till 1 500 euro.

Italien är det första land i Europa som kommer att använda sig av medicinsk apartheid i denna utsträckning, detta trots att de har ett högt vaccintionsantal i landet med 75 procent som fått minst en injektion covidvaccin.

Italiens hälsominister Roberto Speranza påstår att detta ska göra arbetsplatserna säkrare och få fler italienare att låta injicera sig.

Vi är säkra på att det kommer att hjälpa oss ännu mer att driva denna vaccinationskampanj, sade han.

De nya kraven planeras att vara implementerade i mitten av oktober.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend