Coronavirusets spridning

Konserter i forskningssyfte för covid-19 planeras i Norge

publicerad 26 maj 2021
Konserter i forskningssyfte

Norge planerar att hålla konserter för en större publik i forskningssyfte. Tanken är att ta reda på hur stor risk det är att smittas av covid-19. Projektet beräknas kosta mellan 20–30 miljoner norska kronor och väntar endast på godkännande från hälsomyndigheterna för att det ska bli möjligt.

I Norge planerar man just nu att hålla konserter med 5000 personer i publiken. Konserterna kommer att ingå i ett forskningsprojekt om covid-19 och är på begäran från norska Folkehelseinstituttet. Syftet är att få mer kunskap om infektionsrisken med covid-19 och ett svar de vill ha är att om man smitt-testar publiken innan konserten – är det då lika säkert att gå på konsert som att sitta hemma och titta på tv?

Hela projektet kommer att kosta mellan 20–30 miljoner norska kronor.
Kravet för att få delta i studien är att man inte är vaccinerad och heller inte tillhör en riskgrupp. Tanken är att konserterna ska hållas i arenorna Oslo Spektrum och Grieghallen i Bergen i juni. Sammanlagt kommer 30 000 att medverka, därav hälften kommer att få gå på konsert och hälften bara leva som vanligt. Målet är att ha 3–4 konserter med 5000 i publiken.

Forskningsprojektet är godkänt av regional komité for medisinsk forskningsetikk (REK), rapporterar norska NRK. Man menar att det är etisk försvarligt med en sådan studie.

Jag tycker det är fantastisk att REK behandlade ärendet så snabbt och är positiva i sin bedömning av projektet, sade ledaren för forskingsprojektet Atle Fretheim från Folkehelseinstituttet.

Det enda som saknas nu är ett godkännande från norska hälsomyndigheterna. Den norska kulturministern Abid Raja är väldigt positiv till projektet och säger till NRK att “pengar inte är något problem om det blir godkänt“.

Däremot finns det andra etiska problem att ta itu med, men det handlar inte om pengar, säger han.

Atle Fretheim säger att de måste få dispens från coronarestriktionerna för att få hålla konserter med så pass många människor och tiden börjar bli knapp för att kunna hålla dem i juni.

Vi har väntar några veckor nu. Vi kommer inte kunna ta det i land innan sommaren om vi inte får ett förtydligande snart, sade han.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!